Повдигнаха обвинение на още един за търговия с радиоактивния америций в Пловдив

Автор: Plovdiv Now   608
Повдигнаха обвинение на още един за търговия с радиоактивния америций в Пловдив

Трети мъж се е сдобил с обвинение за нерегламентирана търговия с радиоактивния америций. Очаква се утре прокуратурата да поиска от Окръжния съд в Пловдив да определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" както за него така и за другите двама, които още вчера бяха обвинени, предаде Нова. 

Както TrafficNews писа – 80 плочки от изотоп на радиоактивния елемент америций бяха открити при специализирана операция на ДАНС и БОП в Пловдив и Карлово преди два дни. Първочанално са задържани 4-ма души, а на 19 септември бяха повдигнати обвинения срещу двама мъже.  
Тогава бяха извършени 6 броя претърсвания и иземвания в Пловдив и Карлово, в Първенец и Калековец. Проверени бяха  жилища и лични автомобили. В лек автомобил "Ситроен" на Околоврстното на Пловдив са били открити 44 броя плочки, които са изотоп на радиоактивния елемент Америций 241 . В къща в Карлово намерихме 35 брой америций241. В къща в Първенец е открита 1 плочка от същото вещество.
 Изотопът може да се използва за изработване на мръсна бомба, коментира шефът на ДАНС Пламен Тончев.

Търговците на радиоактивния америций искали по 5 000 евро на плочкаИзотопът може да се използва за изработване на мръсна бомба, коментира шефът на ДАНС Пламен Тончев  

Повдигнатите обвинения са за тежки умишлени престъпления с висока степен на обществена опасност. Предстои да се внесат мерки за постоянно задържане по дд стража, обяви на брифинг вчер прокурор Христева. Според нея обвиняемите са търсели купувач за радиоактивните вещества и са искали по 5 000 евро на плочка. 
 
Властите пък увериха, че няма опасност за жителите на Карлово, Пловдив, Първенец и Калековец. Според тях, групата е била под денонощно наблюдение. А заради спецификата на изотопа, няма нито засечена радиация, нито риск за хората в града и полицаите, които са били в непосредствена близост.  

Радиоактивният америций не е продаван на черния пазарВсички метални плочки са иззети и обезопасени

Собственикът на къща в Карлово е един от арестуваните трафиканти на радиоактивните пластини. Той е животновъд и отглежда крави. Имотът е долепен до сградата на Районното полицейско управление в града. Племенникът на задържания, който също живее там, твърди, че в къщата не е отрито нищо. 

„Дойдоха вчера хората от прокуратурата, прегледаха имота, не се е съхранявало никога тук такова нещо. Тук нищо не е открито”, заяви Георги Кулов пред Нова, племенник на единия задържан. Разказва, че около къщата е направено замерване на радиационния фон, но всички е било в норми. „Ако имаше радиация в имота, щяхме да сме запечатани”, каза Кулов и добавя, че в дома не се страхуват.

Живеещите в района обаче са притеснени. „От всички служби, които имат компетенцията да измерват йоновите лъчи и излъчвания, така че няма опасност за живота и здравето на хората”, успокои министърът на вътрешните работи Атанас Илков.

Мъжете, които са се опитвали да продадат радиоактивния материал са били под денонощно наблюдение от службите. Така не е допусната сделка.

„В момента, в който ние получихме информация, че те притежават и съхраняват такова опасно вещество, те бяха непрекъснато под наш контрол, така че нямаше как да допуснем от това количество, което го задържахме, част от него да бъде изнесено преди това и да бъде реализирано някъде в друга посока. Във всички действия, които бяха извършени по претърсването и изземването, не се установиха допълнителни количества, а и самите те казаха, че това е количеството, което сме задържали”, каза Илков. МВР няма информация за други количества. 

Двамата мъже, на които са повдигнати обвинения, са с криминални регистрации за кражби. Иззетото количество америций е в хранилище за радиоактивни отпадъци.
  

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина