Повдигат обвинения за хулиганство, телесни повреди и закани за убийство на протестиращи

Автор: Plovdiv Now 3674
Повдигат обвинения за хулиганство, телесни повреди и закани за убийство на протестиращи

40 души са арестувани след сблъсъците между протестиращи и полицаи на площад „Независимост”. 30 от тях вече са се сдобили с обвинения за хулиганство, като един от тях е с второ обвинение – закана за убийство. Това съобщиха от Софийска районна прокуратура.

От данни на държавното обвинение към момента са започнати 24 бързи и едно досъдебно производство за причиняване на имуществени вреди.

34 лица са привлечени към наказателна отговорност за извършени престъпления от общ характер. От тях за хулиганство, са привлечени 30 лица. Деянията по своето съдържание се отличават с изключителна дързост и включват хвърляне на различни предмети - самоделни взривни устройства, стъклени бутилки, камъни и павета по посока на служители на МВР, неизпълнение на разпореждания и оказване на съпротива срещу полицаи, изпълняващи задълженията си по опазване на обществения ред.

Три лица са привлечени към наказателна отговорност за причиняване на телесна повреда на полицейски служител, като на едно от тях е повдигнато и обвинение за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост.

Едно лице е привлечено освен към наказателна отговорност за хулиганство, а и за отправяне на закани с убийство.

С наложена мярка задържане до 72 часа са 24 души. Предстои в следващите дни да бъдат изготвени и внесени искания до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на всеки един от тях. На останалите обвиняеми е определена мярка за неотклонение „гаранция в пари“ или „подписка“.

Спрямо 14 лица са предприети действия по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Активните действия по разследване продължават под ръководството и надзора на СРП.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина