Постна баклава - идеална за трапезата на Бъдни вечер

Автор: Plovdiv Now 16948
Постна баклава - идеална за трапезата на Бъдни вечер

Предлагаме ви рецепта за постна баклава - идеална за трапезата на Бъдни вечер.

Продукти:

кори за баклава - 500 г (фини)

орехи - 300 г

олио - 250 мл

ЗА СИРОПА

захар - 2 1/2 ч.ч.

вода - 2 ч.ч.

лимони - няколко капки прясно изцеден сок

Приготвяне:
Нарежете орехите или ги смелете в блендер на кратки пулсации. Разстелете корите на работния плот. Вземете тава, в която ще печете и я поставете върху корите. С остър нож изрежете кръг с големина на тавата.

Пребройте корите и ги разделете на четири части.

Наредете първита 1/4 от корите в тавата, като между тях слагате и от изрезките. Отгоре поръсете 1/3 от орехите. Така продължете до свършване на продуктите.

След това нарежете баклавата на ромбоиди.

Загрейте олиото. За да не прегори, сложете в него малко парче хляб. Щом хлябът смени цвета си, махнете олиото от котлона.

С помощта на лъжица залейте баклавата с нагорещеното олио, като внимателно сипвате в разрезите.

Печете в загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути, докато хубаво се зачерви.

След това оставете баклавата да се охлади напълно.

Пригответе захарния сироп. В касерола смесете захарта и водата и сложете да заври. Оставете на котлона да ври 10 минути. След това прибавете лимоновия сок или щипка лимонена киселина.

Залейте баклавата с горещия сироп. Покрийте тавата с кърпа, докато напълно се охлади, най-добре за една нощ.

Рецепта - Росица Петрова

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина