Предлагаме ви рецепта за портокалови сладки - идеални за Великден.
Продукти:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. зехтин
1 ч.ч. сок от портокал (може и от кутия)
настъргана кора от 1 портокал
20 г амонячна сода
1/2 ч.л. сода
около 1 кг брашно
Приготвяне:
Захарта се разбива със зехтина и после се прибавя портокаловият сок, настърганата кора и амонячната сода, разтворена в малко гореща вода. Започваме да прибавяме брашното, смесено със содата и объркваме с дървена лъжица или шпатула. Трябва да се получи меко тесто, което се отлепя от съда, в който бъркаме. Оформяме като плетеници или в различни форми (сърчица, звезди и т.н.). Печем върху хартия на 200С за около 15-20 минути - до леко порозовяване.
Получават се доста бройки, които се държат в затворена кутия - не изсъхват.