Портокали и тъмен шоколад - изкушение за ценители! Тези продукти позволяват експериментиране, но винаги резултатът е впечатляващ.
За празниците през декември - именни дни и Коледа, ви предлагаме рецепта, с която ще очаровате близките и приятелите си - портокалови корички с тъмен шоколад.
Необходимите продукти са: корите на 2-3 портокала, 2 чаени чаши захар, 2 чаени чаши вода, 200 грама натурален шоколад.
Приготвяне:
Портокалите измиваме добре с четка, за да премахнем колкото се може повече от химията, с която са напръскани за по-дълга трайност. След това ги обелваме и нарязваме корите на клечки с ширина около 0.5 см. За да пуснат аромата си, а и за да не нагарчат после, ги заливаме със студена вода и бланшираме три пъти. След третото бланширане трябва вече да са отпуснали формата си и да не са на сърпове, както и, разбира се, да не горчат.
След това ги отцеждаме и подсушаваме. В дълбок тиган или тенджера приготвяме захарния сироп, като разтопяваме захарта в двете чаши вода. Когато започне леко да бълбука, прибавяме коричките, разбъркваме добре, и оставяме да къкрят на тих огън около 75 минути.
Готови са, когато изглеждат леко прозрачни. Тогава ги изваждаме от сиропа с решетъчна лъжица и ги подреждаме една по една на хартия за печене, без да се залепват. Оставяме ги да се изсушат 3-4 часа (аз ги оставих за една нощ), докато почти спрат да лепнат.
Когато са достатъчно сухи, разтопяваме на водна баня тъмен шоколад и потапяме всяка коричка в него, така че глазурата да покрие 2-3 от нея. Комбинацията между портокал и тъмен шоколад е невероятна.