Популярен басейн край Пловдив отнесе втора глоба от данъчните

Автор: Plovdiv Now 4765
Популярен басейн край Пловдив отнесе втора глоба от данъчните

500 лева глоба отнесе популярен басейн край Пловдив. Плаж „Колибри” бе санкциониран от данъчните поради грешка във фискалния бон. Това е втора глоба от приходната агенция спрямо дружеството, стопанисващо комплекса.

Бар Колибри, който е един от най-популярните обекти за летни забавления край Пловдив, се сдоби с глоба в размер на 500 лева в началото на декември. Тогава санкцията бе за разлика между фискалната и касовата наличност. По време на проверката, служители на НАП направили контролна покупка. Даден е бил касов бон заедно с напитките. Последвала легитимация, управителят бил повикан и били изискани всички документи. Направена била стоп каса, изваден бил отчет, а наличните финансови средства преброени.

Установени били 696 лева по касов апарат, но физически е имало само 333,30 лева.  При тяхната съпоставка се установява разлика в размер на 362,70 лева. Управителят признал, че паричната сума, равна на разликата била взета от него, но без да въведе задължителната функция „служебно изведени суми“. 

Преди дни бе публикувана в решенията на Районен съд втора глоба спрямо дружеството. Този път тя е заради липса на задължителните реквизити относно наименование, код на данъчна група, количество и стойност по видове закупени стоки или услуги.

Проверката се е състояла в разгара на лятото. След контролна покупка от страна на данъчните - едно фрапе на стойност 4.50 лева и една домашна лимонада на стойност 5.70 лева, бил издаден касов бон. Общо стойността на покупката била 10.20 лева, но в бележката не били описани артикулите. Единствено било вписани „Деп.01 – сума 4.50 лв.“ и „Деп.01 – сума 5.70 лв”, както и „обща сума 10.70 лв.”. Последвала проверка, а на басейна съставен акт.

След месец било съставено и наказателното постановление. Управата на дружеството подало жалба в Районен съд относно глобата. В мотивите си, те са вписали, че санкцията е неправомерна и се касае за маловажен случай.

Не на такова мнение обаче се оказаха магистратите. Според тях се касае за нарушаване на наредба, според която всяко дружество е длъжно да издава касов бон, в който са описани всичките реквизити на предлаганата стока или услуга. В случаят се касае точно до такова нарушение.

Според законодателя, за подобно провинение се налага административна санкция „глоба”, която варира между 500 и 5000 лева.

Тъй като става дума за първо подобно нарушение, на фирмата е наложена глоба в минимален размер. Това решение на съда подлежи на обжалване.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина