Полицаите подготвят протест: Искат промяна в ръководството на МВР и по-добри условия на труд

Автор: Plovdiv Now 3792
Полицаите подготвят протест: Искат промяна в ръководството на МВР и по-добри условия на труд

Служителите на МВР искат промяна в ръководството на МВР и са готови да излязат на протест, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

Те считат, че има сериозни проблеми в Дирекция „Правно-нормативна дейност“, което засяга трудовите им права, реализацията им, както и финансовите условия на труд.

Ето какво считат от Синдикалната федерация на МВР

Поради крайно неудовлетворителен отговор от страна на ръководството на Министерството на вътрешните работи СФСМВР е принудена да обяви протестна готовност и на заседание на Федеративния съвет да обсъди възможностите за провеждане на ефективни протестни действия.

Без да поставя под въпрос правомощията на министъра на вътрешните работи по отношение на кадровата политика и управлението на системата, СФСМВР счита, че има достатъчно основания да настоява за промени в ръководството на Дирекция „Правно-нормативна дейност“. Федерацията информира, че въпреки положените през последните години усилия, нейните членове и всички служители в МВР продължават системно да са потърпевши от неспособността на Дирекция „Правно-нормативна дейност“ да предложи на ръководството на Министерството адекватни решения на проблеми, засягащи пряко професионални и икономически интереси на служителите.

Няколко примера:

1. На базата на необективно правно становище беше манипулативно наложено решение за повишаване на основните заплати за 2020 г. след неоснователно от юридическа гледна точка позоваване на макрорамката на републиканския бюджет и политиката по доходите на правителството.

2. Липсва обосновано и обективно становище по заплащането на извънредния труд, положен от служители, работещи на ненормиран работен ден.

3. Липсва обективно правно становище по приравняване на положен от служителите нощен труд към дневен и съответното заплащане за това, въпреки налична в достатъчен обем съдебна практика в полза на служителите.

4. Липсва желание или компетентност да се прецизира регламентацията на правоотношенията на държавните служители със статут по Закона за държавния служител.

5. Липсва обективно и всеобхватно правно становище, което еднозначно да определя статута на служителите на МВР, които се явяват като вещи лица в съдебни заседания за защита на изготвени от тях експертизи.

От СФСМВР поясниха, че са готови да предоставят аргументи и доказателства в подкрепа на изложените примери.

За липсата на адекватни предложения към ръководството на МВР, които биха помогнали да се избегнат подобни конфликтни ситуации, пряка отговорност носи ръководството на дирекция „Правно-нормативна дейност“ и г-жа Росица Грудева в качеството си на неин директор. СФСМВР призовава министъра на вътрешните работи във възможно нaй-кратък срок да започне официални преговори с цел търсене на взаимно приемлив изход от създалата се ситуация.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина