Поклон! 85 години от рождението на ДиКиро - големия пловдивски художник

Автор: Plovdiv Now 7640
Поклон! 85 години от рождението на ДиКиро - големия пловдивски художник

85 години от рождението на големия пловдивски художник Димитър Киров се навършват днес. Познат е и с името ДиКиро.

Роден е на 20 май 1935 г. в Истанбул, Турция. През 1959 г. завършва „Монументална и декоративна живопис“ в Художествената академия. Твори в областта на живописта и монументалното изкуство – стенописи, мозайки, сграфито. 

Негови платна са в в музеи и частни колекции в България и по целия свят. Носител е на десетки награди. Кавалер е на Почетния сребърен кръст на галерия „Кавалет“ (посмъртно).

Почетен член е на японските художници Ника-Кай. Съпричастен е към събитията, които засягат пряко не само художническото съсловие, но и неговите съграждани. На 23 март 1983 година става съучредител на новото читалище към етнографския център „Възраждане“.

Димитър Киров – ДиКиро е инициатор на идеята за бъдещия изложбен център за съвременно изкуство, който се развива в насипа, оформящ дворното пространство на съществуващата Пловдивска градска художествена галерия на ул. Съборна 14 в Пловдив. Основополагащата идея на проекта е създаване на постоянно действащ изложбен център, който по естествен начин да представя творбите на съвременните художници. Проектът е подкрепен лично от Президента на България Георги Първанов.

Димитър Киров умира на 23 октомври 2008 г. в Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина