Показват възможности за обучение в чужбина на голям форум в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 5244
Показват възможности за обучение в чужбина на голям форум в Пловдив

Пролетното издание на форума "Световно образование" т.г. ще се проведе в Пловдив на 26. март в  DoubleTree by Hilton Plovdiv от 10.00 до 17.00 ч. Входът е свободен, препоръчва се предварителна регистрация.

Със собствен щанд в Пловдив ще присъства американският университет Northwest Missouri State University. Създаден преди близо 120 г. университетът предлага богата палитра от бакалавърски, магистърски и международни програми в няколко области на обучение. Стипендиите за следване в САЩ започват от $1000 и могат да достигнат до $30 000.

На изложението в Пловдив ще присъстват още традиционните участници от Швейцария, предлагащи обучение в областта на туризма и хотелиерството:  César Ritz Colleges (Swiss Education Group), Culinary Arts Academy Switzerland (Swiss Education Group),  Hotel Institute Montreux (Swiss Education group),  SHMS - Swiss Hotel Management School (Swiss Education Group).

На специален щанд на търговското представителство на посолството на Австрия у нас ще бъдат представени редица австрийски университети. Посетителите в Пловдив ще имат възможност да се запознаят подробно с условията за следване в  Carinthia University of Applied Sciences (предлага 40 учебни програми на немски и английски език в областта на инженерните науки, архитектура, информатика, здравно образование и социални науки),  Universität Klagenfurt (инженерни, технически, икономически и хуманитарни науки),  CAMPUS 02 Fachhochschule der Wirtschaft (университет за приложни науки), MCI Management Center Innsbruck - The Entrepreneurial School (сред най-успешните университети по приложни науки в немскоговорящите страни и Европа).

Посетителите на изложението могат осъществят лични срещи срещу регистрация и с представители на две от най-престижните пансионни средни училища във Великобритания -  Bromsgrove School и Queen Ethelburga's College. 

По време на пролетното изложение „Световно образование“ ще има специализиранa зонa за образование в Нидерландия, където посетителите ще имат възможността да научат най-важното за особеностите на обучението в академичните и практическите университети в страната. Таксата за следване в Нидерландия за 2023 г. е 2314 евро на година, като и за тази година остава политиката първокурсниците в бакалавърски програми да плащат наполовина – 1157 евро годишно. Максималната финансова помощ, която може да получава един студент, ако отговаря на условията е 430 евро месечно.

Нидерландия продължава да бъде №1 в интереса на българските кандидат-студенти (59%). Тя привлича кандидати със своите 5 университета в топ 100 в света със специалностите икономика и международен бизнес; с компютърни науки и инженерство в техническите университети в Айндховен и Делфт, както и многообразието от специалности в областта софтуерно инженерство, което може да се комбинира с бизнес, с изкуствен интелект, с киберсигурност и с гейм дизайн. Политика и международни отношения е също сред търсените области на обучение, в които традиционно силни са университети като Маастрихт, Лайден, Хага, Грьонинген.

На второ място по интерес е Германия (46%). Най-търсените университети там са Техническият университет в Мюнхен (TU Munchen), Университетът по приложни науки в Райн-Ваал (Rhein-Waal University of Applied Sciences), Институтът по технологии в Карлсруе (Karlsruhe Institute of Technology), Университетът в Манхайм (Mannheim University), Мюнхенски университет Лудвиг-Максимилиан (Ludwig Maximilian University of Munich). Сътветно предпочитаните специалности в  Германия са икономика и бизнес, информатика, електроника и електроинженeрство и медицина.

И тази година във форума ще вземе участие DAAD - най-голямата немска организация за финансиране на международен обмен на студенти и учени, която ще предоставя информация за обучението в програми на немски език, университети и класации на учебни заведения, настаняване и други полезни и практични съвети за академичния и културен живот в Германия.

На трето място след Нидерландия и Германия е Австрия (42%). Интересът на кандидатите е насочен предимно към университети в по-големите градове – Виена и Грац. Преобладаващите специалности са бизнес и икономика, управление на туризма и хотелиерство във Webster University, Икономическия университет и Университетът Модул във Виена, както и компютърни науки и инженерство в Техническия университет в Грац.

Системите за кандидатстване в два от най-популярните университета – Университетът във Виена и Икономическият университет във Виена, вече са отворени за настоящата кандидатстудентска кампания. Очаква се от април да отворят системите и в други университети.

Великобритания отново е на четвърто място, но за първи път след Брекзит кандидатурите от България бележат ръст от 7%. Водещи сред желанията на кандидатите са университетите в Лондон, сред които King’s College London, University College London (UCL), University of Westminster, University of Greenwich, Royal Holloway, University of London. И тази година, след успешно преминати интервюта и тестове, се очаква от есента да стартират своето обучение бъдещи български студенти в Университета в Оксфорд.

За предстоящата академична учебна 2023-2024 г. такса от 9250 паунда на година запазват University of Portsmouth, Brunel University, Coventry University, University of Sunderland. Специалностите биомедицина, архитектура, право, актьорско майсторство и филмово и телевизионно изкуство са сред програмите, които са уникални за UK и с по-ограничен и специфичен прием в други държави в Европа. Великобритания продължава да е безспорен фаворит на континента и по отношение на качеството на висшето образование по икономика, бизнес и финанси, инженерни науки, компютърни науки и софтуерно инженерство, медицина.

С малка разлика след Великобритания на пето място се нарежда Италия (32%). Страната обаче е абсолютен рекордьор по ръст на заявките – 140 % или почти 2,5 пъти в сравнение с предходната година.

Причина са достъпните такси в държавните университети, възможностите за финансиране в някои от най-реномираните академии по изкуства и университети, както и предлаганите програми на английски език в някои от най-търсените области като икономика, компютърни науки, комуникации и дизайн. Предпочитаните университети са Bocconi University, Università Cattolica del Sacro Cuore, както и академиите Istituto Europeo di Design, NABA и Istituto Marangoni. Крайните срокове за Италия са различни, като повечето университети имат различни кръгове на кандидатстване. Най-ранните започват от септември и приключват до май.  

Самостоятелни презентации по време на семинарната програма на форума са посветени на обучението в Нидерландия, Италия, Германия и Австрия, САЩ и Канада.

В рамките на изложението ще се предоставят и специални отстъпки от 10 % за подготвителен курс за IELTS, тест за избор на специалност MyUniChoices, тест за избор на профили в училище – MyCareerChoices и MyAptitude и 15 % от курса за професионална ориентация „Кариерен навигатор“.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина