Погача с бадеми и сусам - идеална за Новогодишната трапеца

Автор: Plovdiv Now 6973
Погача с бадеми и сусам - идеална за Новогодишната трапеца

Предлагаме ви рецепта за погача с бадеми и сусам -  идеална за Новогодишната трапеза.

Продукти: 

яйца - 2 бр.

прясно мляко - 350 мл

кисело мляко - 4 с.л.

мая - 1/2 кубче (20 г)

захар - 2 с.л.

сол - 1 ч.л.

олио - 5 с.л.

брашно - 1 кг

масло - 50 г за намазване на корите

ЗА ПОРЪСВАНЕ

бадеми - филирани

сусам

Приготвяне:

Първо активирайте маята с малко от топлото прясно мляко, захар 2 с.л. и 2 с.л. брашно. Счупете яйцата и отделете единия жълтък за намазване.

Останалите яйца разбийте с киселото мляко, останалото прясно мляко. Пресейте брашното, прибавете солта, направете кладенче, изсипете яйчената смес, а после и активираната мая. Замесете средно твърдо, еластично тесто.

Намажете го с олио и покрийте с домакинско фолио. Втасалото тесто разделете на четири еднакви по големина части и една малка част, колкото ябълка, която ще е за средата на погачата.

Разточете всяка част на обла кора и я намажете с масло (без четвъртата). Застелете тавата с хартия за печене и поставете вътре корите.

Разрежете центъра на осем части, като не трябва да стигате до края на тестото. Около 2 см трябва да оставите неразрязани.

Всяко листо хванете и промушете (избутайте) от долу нагоре и издърпайте към центъра на тавата, така всички ги съберете. С дървено шишче притиснете по средата всяко листо, така се разтварят другите пластове.

С оставената малка пета част тесто разточете малка кора. Намажете с масло и навийте на руло, разрежете по средата и усучете като мартеница.

Завийте и поставете по средата, оставете питката да втаса, след което намажете с разбит жълтък, поръсете с филирани бадеми и сусам. Печете в загрята фурна на 160 градуса за около 35-40 минути.

Рецепта - Ваня Георгиева

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина