Поезия от 10 държави ще се лее на фестивала “Орфей“ в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 3746
Поезия от 10 държави ще се лее на фестивала “Орфей“ в Пловдив

Международният фестивал на поезията „Орфей“ събира в Пловдив, най-стария жив град на Европа, поети от САЩ, Русия, Испания, Турция, Дания, Израел, Северна Македония, Румъния, Сърбия и България. Фестивалът ще се проведе за втора поредна година – този път като проект от Културния календар на Община Пловдив, след като първото издание през 2018 беше по Културната програма за Българското председателство на Европейския съюз.

От 9 до 12 май 2019 г. Малката раннохристиянска базилика ще отвори вратите си за езика на поезията. В обединяващата среда на култура, изкуство и литература ще бъдат осъществени две поетически четения.

Специален гост на фестивала е световноизвестната датска пианистка Кристине Бьорке, която ще изнесе едночасов концерт в Културния център на Радио Пловдив – с поетическо четене на поети от Пловдив. Радио Пловдив е съорганизатор на концерта.

Отворен за гости е и писателският форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“, който ще се проведе в Малката базилика на Пловдив – също с четене на автори от Пловдив.

Награди на „Орфей“ – Пловдив 2019: Голямата награда „Орфей“ – за изключителни достижения в поезията; награда „Орфей“ – за цялостно авторско представяне; „Лирата на Орфей“ – за стихотворение от поетическите четения; „Евридика“ – за любовна лирика, „По следите на Орфей“ – за есе от писателския форум.

Пълната програма и текстовете на участниците във второто издание на МФП „Орфей – Пловдив“ 2019 може да четете на многоезичния сайт на фестивала – www.orpheus-plovdiv.eu.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина