Подвариантът на Омикрон е по-заразен, но не протича по-тежко

Автор: Plovdiv Now 207651
Подвариантът на Омикрон е по-заразен, но не протича по-тежко

Подвариантът BA.2 на доминиращия в Дания вариант Омикрон на коронавируса изглежда по-заразен от по-разпространения подвариант BA.1. Това заяви в сряда датският министър на здравеопазването Магнус Хьонике, цитиран от Ройтерс.

"Няма доказателства, че BA.2 причинява по-тежко протичане на болестта, но е по-заразен", посочи Хьонике на пресконференция.

Подвариантът BA.1 понастоящем представлява 98% от всички случаи в световен мащаб, но в Дания е изместен от BA.2, който стана доминиращ щам през втората седмица на януари.

Здравните власти във Великобритания определиха BA.2 като вариант под наблюдение, тъй като има вероятност от негово широко разпространение.

Предварителните изчисления сочат, че BA.2 може да бъде 1,5 пъти по-заразен от BA.1, съобщи в сряда и главният орган по инфекциозни болести в Дания - институтът Statens Serum. Първоначалният анализ на института обаче не показа разлика в риска от хоспитализация при BA.2 и BA.1.

Случаи на подварианта BA.2 са регистрирани и във Великобритания, Швеция и Норвегия, но в много по-малка степен, отколкото в Дания.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина