Почитаме свети Климент Анкирски, търпял 28 години мъчения за вярата

Автор: Plovdiv Now 7290
Почитаме свети Климент Анкирски, търпял 28 години мъчения за вярата

Църквата почита на 23 януари свети Климент Анкирски. Празнуват хората с имена Климент, Климентина и техни производни.

Свети Климент се родил в Анкира - днешната турска столица Анкара, в областта Галатия – една от люлките на малоазийското християнство. Вярата си в християнстово той дължал на майка си Ефросиния. Нейните родители я омъжили за езичник, който с всички средства полагал усилия да я откаже от Христос. Съпругът обаче скоро починал, като оставил Ефросиния с пеленаче на ръце, на което дали името Климент.

Когато той бил на 12 години, умряла и майка му. Останал кръгъл сирак, за нето започнала да се грижи приятелката на майка му, богатата и благородна София, която нямала деца. Тя била много състрадателна. През най-тежките години в Галатия, бедните в Анкира оставяли на произвола на съдбата своите дечица, понеже нямали с какво да ги хранят, Климент ги събирал и ги водел в дома на София, а тя ги хранела и обличала. Благодарение на Климентовата помощ нейната къща се превърнала не само в дом за бедните, но и школа за възпитание. Климент просвещавал тези изоставени деца и ги подготвял за кръщение.

Едва 20-годишен, той бил избран за Анкирски епископ. Скоро започнало деветото гонение на християните е най-вече на техните епископи, клирици и дори църковните четци. Климент бил първата жертва. Мъчителите изнемогвали и се сменяли един след друг в изтезанията. Младият епископ не приличал на себе си. Цялото му тяло се превърнало на една рана; дори вътрешностите му се показали. Когато най-сетне го захвърлили в тъмницата, за общо изумление на другата сутрин го намерили напълно изцелен. Решили да го изпратят в Рим. Отново се заредили мъчения и тъмница, но на Бога било угодно да го прослави с такива изцеления, че народът масово изповядвал християнството и мнозина поради това приели мъченическа смърт.

Климент понесъл изтезанията на единадесет мъчители от започването на гонението до мъченическата си смърт и това продължило цели 28 години.

По случай пристигането на нов анкирски управител на Климент било позволено да излезе от тъмницата в нощта срещу Богоявление  и да остане сред своето паство до 23 януари. Той извършвал божествената служба и произнасял проповеди, в които предсказал своята скорошна смърт и близкото прекратяване на гоненията. По време на самото богослужение св. Климент Анкирски бил обезглавен заедно със своите дякони Христофор и Харитон в 296 г. и техните останки били погребани от блажената София.

Източник: pravoslavieto.com.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина