Почитаме днес една свята майка и трите й невръстни дъщери, имен ден празнуват красиви имена

Автор: Plovdiv Now 12990
Почитаме днес една свята майка и трите й невръстни дъщери, имен ден празнуват красиви имена

Църквата почита на 17 септември паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите.

Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов.

Майката и дъщерите й не криели, че са последователки на християнството. Като разбрал това император Адриан (117-138), заповядал да ги доведат при него. Четирите застанали пред императора спокойно и с достойнство, което изумило всички присъстващи.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. Майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си, но проявила необикновена сила.

Момичетата не издържали на изтезанията и починали, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си майката също напуснала този свят и била погребана при тях. Църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите скъпи дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

На масата се слага прясна питка и грозде.

Имен ден имат: София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен, Любчо и сродни

17 септември е и Денят на София.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина