Почина най-възрастният пловдивчанин - дядо Александър, жизнен до последния си ден

Автор: Plovdiv Now 130429
Почина най-възрастният пловдивчанин - дядо Александър, жизнен до последния си ден

Най-възрастният пловдивчанин напусна този свят. Александър Николов, който през юли навърши 106 години, е издъхнал, съобщи GLAS.bg.

Пловдивчанинът беше жизнен до последния си ден. Ежедневно изкачваше 72 стъпала  до жилището си, въпреки, че караше 107-та си година. Домът му е в кооперация в центъра на града без асансьор. По тази причина на дълголетника се налагаше по 2-3 пъти дневно да катери стълбите, като си помага с бастун.

"Не виждам зор, защото нямам големи здравословни проблеми. Пия хапчета единствено за простатата", обясняваше той в едно от последните си интервюта. Според него дълголетието му се дължи на ген, труд, умереност и стриктен хранителен режим. 

Закуската на дядо Сандьо, както го наричат приятелите, се състоеше от ябълка с мед, орехова ядка, малко сирене, кафе с мляко и две бисквити. На обяд столетникът хапваше супа с месо, филийка и няколко хапки от сладкиш. Предпочиташе торта. Вечерята му беше варено яйце, хляб, 5-6 късчета тахан халва и купичка сутляш.

"Никога не съм палел цигара, не съм преяждал и гулял, въпреки че на младини работех в кръчма", разказвашв Александър Николов.

Казваше, че животът му е бил тежък и пълен с изпитания. Лежал е 5 г. зад решетките за политически убеждения. Пенсионирал се като подполковник от армията, а след това половин век гледал кошери. В продължение на 25 г. е оглавявал пловдивското пчеларско дружество, на което до момента бе почетен председател.

Той има един син, две дъщери и 17 внуци и правнуци. Синът му е на 75 години, а най-малката правнучка е на 5 месеца. Със съпругата си Янка живял 60 години в мир и любов, но преди 11 години починала.

Поднасяме съболезнования на близките на Александър Николов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина