Пациентката Софка Шишманова, на 49 г., е била изпратена за преглед в Клиника по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, от личния си лекар по повод оплаквания от кашлица и затруднено дишане в последните 3-4 дни, считано преди 09.10.2020 г. Пациентката е отричала фебрилитет и контакт с болни с респираторна симптоматика. Имала е тежки придружаващи заболявания –„Хронична демиелинизираща невропатия. Миастенен синдром.“

На 09.10.2020 г. в 19:26 часа пациентката е прегледана в спешна амбулатория на Клиника по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ от д-р Т. Велянова – инфекционист със специалност.

При извършения преглед е установено, че пациентката е в увредено общо състояние, афебрилна, без данни за дихателна недостатъчност. Взета е проба за PCR диагностика (смив за SARS CoV PCR тест). Поради липсата на свободен леглови фонд в Клиника по инфекциозни болести, пациентката е насочена към останалите лечебни заведения с ангажимент да хоспитализират болни – суспектни за COVID-19.

На  09.10.2020, в 19:00 часа всички легла в Клиника по инфекциозни болести за лечение на съмнителни и позитивни болни с COVID-19 са били заети. ЦСМП- Пловдив са уведомени своевременно за невъзможността за прием на болни, съмнителни или положителни за COVID-19 лица в Клиника по инфекциозни болести.

В 03:29 часа на 10.10.2020 г. пациентката постъпва в Отделение по спешна медицина към УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, където е осъществен преглед в Звено вътрешни болести, назначени са кръвни изследвания, извършена е образна диагностика. Пациентката отново е насочена за хоспитализация към друго лечебно заведение, определено за лечение на болни с COVID-19, поради липса на свободни легла в Клиника по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

Резултатът от взетата проба за PCR диагностика (смив за SARS CoV PCR тест) е отрицателен.

Снимка: илюстративна.