По бебе на час проплаква в Пловдивско, лекари очакват нов бейби бум

Автор: Добринка Димова 11172
По бебе на час проплаква в Пловдивско, лекари очакват нов бейби бум

Приблизително на всеки час в Пловдивска област се ражда по едно бебе. За трите месеца от юли до септември тази година в болниците в областта са проплакали 1 975 деца. Цифрата е рекордна. Новородените са със 160 повече от предходното тримесечие и с 21 повече в сравнение със същия период на 2021 година, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Припомняме, че през миналата година областта обърна тренда след петгодишен стабилен спад на ражданията. Положителната тенденция се запазва и през 2022 г. и на практика Пловдивска област е с най-високият ръст на раждаемостта у нас, пише TrafficNews.bg.

Очакванията на акушер-гинеколозите са тази година да бъде отчетен нов бейби бум. Повод за оптимизма им е фактът, че до края на октомври 2022 г. новородените вече са 5 751, така че до Нова година те ще надхвърлят броя от 6 892 през 2021 г.

През миналия месец в града проплакаха и първите за годината тризнаци. Любопитното е, че те се появиха след рядко срещано медицинско явление – в организма на жената били имплантирани два ембриона, а ехографският преглед за потвърждаване на бременността установил наличието на три деца.

„Това е много рядко срещано разделяне на ембриона, което се наблюдава както в природата, така и при асистираната репродукция“, коментира репродуктивният специалист д-р Даниел Ставрев, който е извършил ин витро процедурата и се е грижил за майката по време на бременността и раждането.

Оптимистична тенденция в демографските процеси се наблюдава и на национално ниво. От юли до септември в България са проплакали 14 267, докато в предходното тримесечие те са били 13 778.

В същото време починалите в Пловдивско намаляват. През третото тримесечие сме загубили 2 484 жители на областта. За сравнение, за същия период на миналата година са починали 3 010 души.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина