Пловдивските роми на днешния Едерлези: Никога не сме имали такъв Гергьовден

Автор: Ива Модова 8649
Пловдивските роми на днешния Едерлези: Никога не сме имали такъв Гергьовден

Никога не сме имали такъв Гергьовден. С тези думи се обърнаха към наш репортер малцината, събрали се тази сутрин край Марица, пише trafficnews.bg.

Днес ромите празнуват най-големия си празник Едерлези. По традиция малки и големи ходят на реката, за да се измият със студена вода за здраве, берат върбови клонки и ги закичват на главите се. Голям празник е и ако в семейството има новородено. Детето се "краде" през нощта, а на другия ден с дарове и агне се откупува. Крадецът води детето на реката, където го кръщава.

За пръв път от години днес в Пловдив край Марица беше празно. Традиционните музики, танци и богати почерпки на брега, до магазин „Била” ги няма. Патрулка и жълти ленти бяха завардили входа към реката.

В Столипиново също беше пусто. Едва 5-6 семейства се престрашиха да посетят Марица. "Никога не сме имали такъв празник. Хората ги е страх да дойдат. Тази година се събират само най-близките. По един или двама идват с детенце в ръка и по най-бързия начин си тръгват. Снощи кражби на деца нямаше", разказа пред наш репортер местен жител на махалата.

В самия квартал обаче вече се чува музика и глъчка. Роми са се събрали на различни места в квартала. Заколени агнета има пред почти всяка къща в ромската част на махалата. Ромите са оптимисти. По думите им, много скоро ще се върнем към нормалния си начин на живот. "Пак ще празнуваме, важното е да сме здрави. Догодина ще направим празника още по-пищен. Има време да се забавляваме", казаха още местните.

Заради празника полицейското присъствие в ромските махали ще е засилено. Моторизирани части, полицейски кучета и бусове на СПС ще следят за спазването на реда.

Въпреки че за ромите е традиция да се правят пазари на Гергьовден, в редакцията на TrafficNews получихме няколко сигнала от притеснени граждани, които се страхуват да не се повтори сценарият в Ухан.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина