Пловдивските медсестри - отново на протест, заканиха се да блокират изхода на Пазарджик

Автор: Милен Ангелов 5892
Пловдивските медсестри - отново на протест, заканиха се да блокират изхода на Пазарджик

Специалистите по медицински грижи в Пловдив се събраха на протест пред сградата на общината преди минути. Основните искания на работещите в здравния сектор са достойно заплащане и подобряване на условията на труд. Протестът на служителите в бели престилки е и в знак на подкрепа на медицинската сестра Мая Илиева от столична болница, която е застрашена от дисциплинарно уволнение, заради организираните от нея протести в София.

Протестиращите разкриха пред наш репортер, че от 1 януари тази година мецидинските сестри, сключили колективен трудов договор, трябва да получават минимум 900 лева, но това почти никъде не се спазва. Заради ниското възнаграждение много от тях са принудени да работят на повече от едно място.

Припомняме, че специалистите от пловидвските лечебни заведения излязоха на няколко протеста от началото на годината. Още преди протеста си през месец март медиците изготвиха декларация с 8 искания. В нея се настоява за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата. Според протестиращите тя трябва да бъде в размер на две минимални работни заплати за страната. Медсестрите поискаха и връщане на медицинските стандарти, възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика, промяна в категорията труд, премахване на търговските дружества в здравеопазването.

Не на последно място, те настояват за регламентирани правила по отношение на допълнителните възнаграждения и техните размери, в зависимост от натовареността, по-високо заплащане на нощния труд, допълнително заплащане за работа в Спешно отделение и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година, както и сключване на колективен трудов договор на национално ниво, задължителен за всички структури в здравеопазването.

Пловдивските медицински специалисти планират да се включат в блокадата на изхода на Пазарджик. Протестът ще се проведе на 21 юни. Сестрите се заканиха да протестират и пред Народното събрание. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина