Пловдивският съд екстрадира в Турция киргизстанеца, обвинен в тероризъм

Автор: Plovdiv Now 4451
Пловдивският съд екстрадира в Турция киргизстанеца, обвинен в тероризъм

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Хасковския окръжен съд за екстрадиране в Турция на 36-годишния гражданин на Киргизстан Рустем Юзбаши.

От 2007 година той е издирван от турските власти за  "членуване във въоръжена терористична организация“ и „нарушаване на единството и териториалната цялост на държавата“.

По данни от турската прокуратура  през март 2007 година спецчастите са обезвредили взривно устройство на пътека край град, намиращ се близо до границата с Ирак. Върху бомбата са намерени два отпечатъка на Рустем Юзбаши , а освен това той е посочен от задържани членове на терористичната организация, като член на групата.

Престъпленията, за които се иска екстрадирането на лицето, са тежки и са наказуеми с лишаване от свобода до 30 години в Турция, а в България от 15 до 20 години лишаване свобода, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.

Турската страна е дала гаранции, че  Юзбаши ще бъде съден в Турция само за престъпленията, за които е издирван, като в делото няма доказателства, че ще бъде преследван заради кюрдския му произход.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина