Пловдивският парламент сменя облика си при новия кмет, ГЕРБ подменя поне половината съветници

Автор: Благовест Андонов 4223
Пловдивският парламент сменя облика си при новия кмет, ГЕРБ подменя поне половината съветници

Местният законодателен орган на една община е най-важната институция, която решава проблемите и дава насоките върху развитието на населените места. Въпреки, че той често е омаловажаван и погледите са вперени в кметовете, без подкрепата на ОбС, управлението е изключително трудно.

При липса на мнозинство зад кметовете, техните функции могат да се сведат единствено до администратори, които подписват заповеди. Пловдив помни и такива случаи, когато в мандата на Славчо Атанасов ВМРО и ГЕРБ се разделиха. Тогава, ако не бе коалицията между БСП и ВМРО, всяко едно действие и харч на Атанасов можеха да бъдат саботирани от мнозинството.

Поради това и партиите залагат много повече на  местата в Общинския съвет, отколкото на районните кметове, които са второстепенни разпоредители с бюджетни средства.

Практиката е показала, че обикновено около 1/3 от общинарите запазват своето място след местни избори. След вота на 27 октомври този път  „квотата” може и да е по-малка.

За втори пореден път може да видим председателя на Общинския съвет да не повтори мандата си. Арх. Илко Николов не успя да се пребори за едно от 51 места в местния парламент на последните избори, а сега Савина Петков може да и да не попадне в партийни листи. Самата тя призна, че не е получавала предложения за  участието и на вота.

Най-голяма се очаква да бъде промяната в ГЕРБ.  След като Здравко Димитров спечели номинацията за кмет на Пловдив от най-голямата партия, със сигурност ще иска да сложи доверени хора сред съветниците. В момента той разполага с двама в лицето на Ангел Ангелов и Коста Хаджиев, които влязоха през инициативния комитет на вота през 2015-а. Почти сигурно е, че двамата ще намерят място в листата на ГЕРБ, както и други приближени до Зико.

Въпреки номинационните събрания на ГЕРБ е много вероятно по-малко от половината от сегашните 19 съветници да повторят мандата  си. Знакови фигури на ГЕРБ като Радослава Ташкова, Спартак Николов и Атанас Узунов почти сигурно ще бъдат на челните места в листата.  При ГЕРБ разместването на листата с преференции ще бъде изключително трудно след промените в Изборния кодекс. Преди трябваха 7 % от Общинската избирателна квота, за да се размести листа, което бе около 200 гласа. С новите промени на предна позиция може да се отиде, ако се изкарат 7% от действителните гласове за конкретната партия. Ако ГЕРБ изкарат 35 000 гласа, това ще са близо 3000 гласа за преференция, което изглежда невъзможно. Иначе казано, както бъде подредена листата, така ще и остане и след вота.

Любопитна ще бъде и подредбата при патриотите около Славчо Атанасов. Там през място се очаква да бъдат наредени кандидати от НФСБ и ВМРО.   Големият въпрос там е дали вечната д-р Лилия Учкунова ще бъде отново сред тях. Не по-малко важен е и въпросът  колко от вота към Славчо Атанасов ще се прехвърли към листата. Немалка част от електората на Атанасов подкрепя други партии , включително и БСП. Поради и това на последните избори имаше голяма  разликата между гласовете за него и листата за общинари.

Очакванията са този път БСП да избута назад старите кадри, за да даде шанс на младите си лица, които да сменят имиджа на партията. Николай Радев вероятно ще е кандидат-кмет на Столетницата и ще получи и предно място в листата.  Заедно с него на челни позиции се очакват председателят на партията Красимир Трифонов, младият лекар д-р Любомир Паунов, както и кандидатите за кметове на „Източен” и „Централен” Йордан Василев и Тодор Стоилов.

За сметка на Реформаторския блок  се очаква „свежа кръв” през новото дясно обединение „Демократична България”. От сегашните съветници в местния парламент от десните място в листата може да намери само Божидар Здравков, след като Пепа Деведжиева бе изключена от ДСБ. Двамата местни лидери на ДСБ и „Да, България”  Йордан Иванов и Веселина Александрова се очаква да бъдат сред състава на ОбС.

При местните формации като „Съюз за Пловдив” и „Кауза Пловдив” не се очакват големи размествания сред личностите, но на този вот ще срещнат трудности в подкрепите си за листите заради силната поляризация на обществото .

Тепърва ще стават ясни и други партии под каква форма ще участват на местния вот, като все още са възможни редица коалиции. В това число влизат АБВ, СДС, ЗС „Александър Стамболийски”, ДПС и други.

Възможните конфигурации за управлението на Пловдив пък ще станат ясни,  когато новият кмет бъде избран, както и броят на съветниците на отделните формации. По предварителни сигнали от централите са възможни всякакви комбинации, като всяка една от партиите може да се озове сред управляващите или в опозиция.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина