Пловдивският митрополит Николай с гневен коментар за визитата на Папата

Автор: Plovdiv Now 11840
Пловдивският митрополит Николай с гневен коментар за визитата на Папата

Гневен коментар по адрес на визитата на папа Франциск у нас отправи Пловдивският митрополит Николай след днешната тържествена литургия за Гергьовден в храма "Свети Георги". 

"Посещението на римския папа е политически акт, целта е да се обединят всички църкви около Рим и когато дойде Антихристът, папата да го посрещне", категоричен е владиката.

Той коментира и отказа на Светия синод негов представител да участва в обща служба с главата на Римокатолическата църква. "Посрещнахме римския папа като държавен глава на суверенната държава Ватикана, но никой не може да ни принуди за общо богослужение с него", обясни дядо Николай. Според него всички говорят за обединение на християнските църкви, но влагат различен смисъл в това. 

"Това може да стане само от църковни хора, когато епископите се съберат и обсъдят как да стане това. Политиците не искат това, те целят точно обратното. Създадено е например т.нар. икуменическо движение, което цели обединение на всички религии. Но нали знаете, има и религия на Сатаната. Как да се обединим всички? Не е възможно да се обедини светлината и тъмнината", заяви пловдивският митрополит.

Той е убеден, че българите никога няма да предадат православието.  "Не сме се отказали от православието и през петвековното робство. Робството бе победено от православието. Само то ще ни освободи. А кой може да каже, че йеродякон Игнатий – Васил Левски е бил роб по време на робството? Той беше свободен, защото бе православен", каза още дядо Николай.

Според него е имало добре режисирана атака срещу православната църква още при подготовката на папската визита и информациите в медиите.

"Този акт бе подготвен твърде отдалеч. Започна с медийна кампания срещу Българската православна църква. Тук не става дума за моя часовник. Става дума за всичко, което Светият синод реши и не реши. Тази кампания бе подготвена, за да дойде папата и да бъде обявен за свети отец, живеещ в нищета и бедност", заяви още владиката.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина