Пловдивският художник Георги Щърбев показва новите си картини

Автор: Plovdiv Now 1558
Пловдивският художник Георги Щърбев показва новите си картини

Известният пловдивски художник Георги Щърбев ще открие самостоятелна изложба в галерия „Аспект” на 16 октомври от 17 до 19 ч.  Въпреки че присъства от години в общите експозиции на артсалона и е участвал в две съвместни изложби – със Здравка Василева и Станимир Видев, това е първата му самостоятелна изява в „Аспект” с най-новите му картини, рисувани през последната година специално за пространството на галерията.

В експозицията Щърбев представя 25 платна, преобладаващо среден формат, абстрактна живопис, характеризираща се с богата сложно обработена структура.

„Акцент в работата ми е доминиращата материална повърхност и внушениeто, коетосъздава тя за време и пространсто, извън реалното. Технологичният експеримент е водещ в стремежа да се изгради една плътна и одухотворена атмосфера, която да внуши смисъл и съдържание; да провокира въпроси, а защо не и отговори, да осмисли картинното пространство. Медията и технологията, с която работя, изисква задълбочаване, анализ и време, както от страна на автор, така и от страна на зрителя“, споделя художникът.В последните картини на Щърбев, се забелязва и нова тенденция – натурата и образът се ползват като внушение и съдържание, отново редуцирани и преведени през авторската интерпретация.

Изложбата ще продължи до 5 ноември.

Георги Щърбев е роден 1972 г. в Пловдив. Завършва художествена гимназия за изящни изкуства в Пловдив, а от 1999-2004 г. учи живопис в Академия за изящни изкуства в Рим при проф. Франческо Дели Санти. Повлиян от информалното, Щърбев години наред разработва своя специфична авторска технология, свързана с материалността и фактурността в картината.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина