Пловдивски затворник заведе дело за нечовешко отношение, магистратите отсъдиха в негова полза

Автор: Деница Лещева 4762
Пловдивски затворник заведе дело за нечовешко отношение, магистратите отсъдиха в негова полза

Пловдивски затворник отправи претенции към главна дирекция „Изпълнение на наказанията” за претърпени неимуществени вреди. Мъжът се оплакал от нечовешко и унизително отношение за времето, в което излежавал присъдата си. През периода от 7 юли 2011 година до 27 юни 2013 година му била наложена марка за неотклонение „задържане под стража”, в следствие на което пловдивчанинът бил задържан в затвора. В края на 2014 година той влязъл в затвора, за да изтърпи 4-месечно наказание.

Година по-късно му било наложено второ наказание, в следствие на което пребивавал в затвора в продължение на 10 месеца от ноември 2015 година.

Според бившия затворник през цялото това време той е бил жертва на унизително отношение. Спалните помещения били пренаселени, а на човек се падала площ по-малка от 3 кв. м. Лишените от свобода нямали постоянен достъп до течаща вода, нито отопление. Храната пък той определил като „некачествена и некалорична”. Пред съда той заявил, че липсвали и ясни критерии по осигуряването му на работа. Ищецът заявил още, че в килиите имало паразити, а допълнителен дискомфорт създавал фактът, че съжителствал с пушачи. 

За претърпените неимуществени вреди мъжът поискал парично обезщетение в размер 15 000 лв. Магистратите отсъдили в негова полза, но намалили размера на обезщетението до 3 600 лв.  

Решението обаче било обжалвано и от двете страни. В жалбата си бившият затворник отстоял искането си за обещетение в размер 15 000 лв., ведно със законната лихва върху сумата. Според него решението на първата инстанция е било неправилно и противоречало на закона. Бившият затворник бил категоричен, че искът му е доказан по основание и размер и се позовал на практиката на Европейския съд за правата на човека.

От Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” пък поискали отмяна на решението на първоинстанционния съд, с което е присъдено обезщетението.

„Решението на съда е валидно, допустимо и правилно, на наведените от касаторите възражения са неоснователни”, е записано и в мотивите на Административния съд.

В крайна сметка, решението било потвърдено. Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" ще трябва да заплати 3 600 лв. на мъжа заради условията, в които е живял в продължение на 1081 дни. Решението не подлежи на обжалване. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина