Пловдивски уролози махнаха тумор на пикочопровод след рядка безкръвна операция

Автор: Валерия Василева 2794
Пловдивски уролози махнаха тумор на пикочопровод след рядка безкръвна операция

Рядка лапароскопска операция направи екипът на Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив“. Безкръвната интервенция бе извършена от ръководителя проф. д-р Димитър Шишков и д-р Васил Павлов по повод рак на пикочопровода (б.а.-уретера) на 67-годишен мъж от София.

Тя е продължила два и половина часа и през това време изцяло са отстранени десният бъбрек, уретера и част от пикочния мехур, като за целта уолозите са влезли само през 4 порта (отвора) с големина по 1 см. Проф. Шишков увери, че пациентът ще се възстанови и ще живее съвсем нормално с левия си бъбрек.

Столичанинът постъпил в клиниката, тъй като от около 2 месеца имал хематурия (б.а. - уринирал кръв), но в последните дни тя се засилила. При прегледите в София му обяснили, че операцията е сложна и се прави на малко места в Европа. Насочили го към проф. Шишков в УМБАЛ „Пловдив“, защото клиниката, която ръководи, извършва трудната безкръвна интервенция. При прегледа доказахме диагнозата – туморна формация на пикочопровода с големина около 1 см, обясни професорът. Според него заболяването се среща доста рядко, но и много често не се диагностицира правилно. Затова пациенти се оперират, когато болестта е напреднала и те вече имат метастази в не един орган.

Проф. Шишков потвърди, че в Европа не повече от 5 центъра извършват рядката операция. Клиниката по урология вече разполага и с нов ултразвуков скалпел, който позволява да се правят абсолютно всички видове безкръвни операции в отделителната система и коремната кухина. Иновативното оборудване е закупено със средства на лекарите и с дарения от пациенти на УМБАЛ „Пловдив“, на които сме благодарни, посочи началникът. Клиниката е единственото място в Южна България, където се правят безкръвни операции при които се влиза през лумбалната стена и се премахват простата, пикочен мехур, бъбрек, пикочопровод и се правят пластики, като се спазват строго показателите за тези методи.

Подобни новини

Малко факти

Към автора на статията. Проверявайте си информацията, защото ставате смешни. Какво значи в Европа има 5 центъра, в който се прави тази “уникална” операция?!?!?!!?? В предишен коментар е уточнено, че само в България са повече. Към проф. Шишков - моите уважения към Вас докторе, ама ако Вие правите тези операции рядко не приравнявайте и колегите си, особено тези във водещите клиники в Европа. Най-малко това е неколегиално и неморално.

09:46, 19.06.2018
Mati

Би било добре да проверявате такива важни информации за операции касаещи живота на пациентите преди да ги публикувате. Стандартна операция в няколко центъра в България, която се прави постоянно от повече от 7 години в някои центрове (имам впредвид лапароскопски), отворена се практикува от много повече години.

20:50, 18.06.2018
Странно

Този вид операции се извършват в България в поне 6 центъра. В цяла Европа това е рутинна оперативна интервенция. Не е ясно кое е уникалното в случая. Fake news.

15:39, 18.06.2018

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина