Дългоочакваните балове 2021 вече почти са на старт линията. Зрелостниците са на финален етап от своята подготовка, ясни са и датите и хотелите, на които ще се състоят тазгодишните тържества.

Нито една визия обаче не приключва само с тоалета и резервацията. За големия ден остават задължителните прическа и грим, без които няма как да премине нито едно официално събитие. 

Днес ще си говорим за стайлинга при косите, а според световните фризьори тази година на мода ще бъде естественото. 

През 70-те тази тенденция експлодира и сега най-накрая отново се връща в центъра на вниманието. Естествената коса включва не драстично изменение на естествената текстура на косата ви, а използване на продукти и техники за стилизиране, които подчертават красотата на косата точно такава, каквато е. Това също означава да поддържате цветовете близки до естествения ви, доколкото е възможно. Правилното сдвояване на прическа-рокля е част от създаването на страхотен външен вид. 

Всички ние обаче не живеем в Манхатън, а в Пловдив и е редно да се обърнем към топ стилистите в града, за да разберем какво ще е водещото при абитуриентите в България. Повечето от тях споделят, че часовете им са заети още от началото на годината, дори и от изминалата 2020. 

Вижте какво споделят едни от най-популярните стилисти на козметичния бранд Christian of Roma пред Trafficnews, както и други "майстори на ножицата" от града на седемте тепета, на които се доверяват стотици дами. 

Емилия Балталиева разкрива, че часовете и са резервирани още от изминалата година и смята, че това се дължи на по-различният и индивидуален стил на работа, който е разпознаваем и предизвиква интерес сред младите дами. 

Стилистката споделя, че всяка година се предлагат различни варианти за прически, но новите тенденции имат редица отличителни черти, които позволяват да се подчертае индивидуалността, като бъде избрана прическа според личните предпочитания. Освен това всяка жена може да избере не само стилна, но и модерна прическа , подходяща за типа лице.

"Когато говорим за коси и прически трябва да имаме концепция за цялостна визия, за да се съобразим с нея. Съобразявайки се с тоалета на мода винаги остава красивият, елегантен кок - висок, среден или нисък , в зависимост от желанието на клиента. Една от най-стилните прически за абитуриентски бал остава опашката в различни варианти на изпълнение. Много момичета предпочитат спуснати коси оформени в къдрици. Въпреки, че днес на мода са по-небрежните визии, повечето момичета искат нещо специално в избора за абитуриентска прическа.

През 2021 са актуални по-сивкави, опушени нюанси , балеажи направени с различни техники. Контуриране на косата в предната част , базирано на игра на светлини и сенки за постигане на определен визуален ефект. Така се издължава лицето , визуално се намаля челото и смекчава острите черти, вниманието се фокусира върху определени части на лицето, а други се прикриват. Червеното във всичките му нюанси също е тренд. Много е важно цвета на косата да се съобразява и с тена на лицето, освен с модните тенденции." - казва пред нашата медия Балталиева. 

Тя също е на мнение, че в световен мащаб се залага на все по-естествени визии, както в косите ,така и в грима. Именно затова, според нея, екстеншъните като тренд вече няма да имат толкова широка популярност, но винаги ще са един добър вариант за удовлетворяване на индивидални желания и постигане на определен ефект, като сгъстяване или удължаване на косата.

Според Емилия Балталиева модата не се отнася само за дрехи, тъй като сега прическата е също част от стайлинга и трябва да се създаде една цялостна визия. "През тази година аксесоарите за коса ще присъстват смело в допълване на прическата , разбира се съобразени и с облеклото. От шармантен блясък на официални поводи до ластици и ленти в ежеднието." - завършва фризьорката, известна със своите невероятни официални прически. 

За коментар потърсихме и Цветелина Джоголанова, популярна като първата дама барбер. Тя също е на мнение, че за нейна огромна радост все по - естествените визии се предпочитат при избора на абитуриентка прическа, като разпуснатите кокове и ретро вълните каито повечето ги описват като от филма "Великия Гетсби".

"Много съм щастлива, че екстеншъните се използват все по - рядко, особено в ежедневието, и се избират по - къси дължини на косата. Аз съм собственичка на 2 салона в София и Пловдив и в двата салона са заети часовете още от миналата година, като аз самата ще работя до обяд в София и след това се прехвърлям за абитуриентките в Пловдив.... Почти ще трябва да се телепортирам от единия град в другия ... Но щастието ми, че тази година абитуриантите ще имат бал е толкова голямо, че нямам нищо против това натоварване. Обожавам месец май и емоцията, която витае навсякъде, а миналата година за първи път тази магия липсваше и мисля, че за всички беше много тъжна тази реалност.

Актуалните за сезона цветове, се омекотяват и от пепеливите през миналата година сега се наблюдава тенденция към карамелените и леко розовеещи перлени нюанси с балеажни финно преляти техники, като т. н "целунати от слънцето". Светло русите дами предпочитат пък пясъчно луксозно руси гами.

Общо взето тенденцията ми прави впечатление, а и съм много щастлива от този факт е, че се изравняваме и със световните тенденции, защото в България бяхме поне с 2 сезона по-назад от световните тенденции и то заради избора на клиента. За аксесоарите също има раздвижване, като се използват много диадеми и разноцветните огромни текстилни ластици за коса или т.н "крънчита", които прекрасно разчупват визията на косата, дори и прибрана или вързана. В моите салони предлагам дори и ръчно изработени аксесоари за коса, които се харесват още повече от клиентите." - разказва Цветелина Джоголанова пред Trafficnews. 

Нашият екип се свърза и с още един от топ фризьорите на Пловдив - Вили Господинова, според, която абитуриентите тази година залагат на по - семпли и небрежни прически, като най - предпочитани са леките къдрици и ниските кокове.

Вили смята, пък предвид пандемията и за разлика от предните години, тази година абитуриентите не са избързвали с ранните резервации за часове, като всичко при нея се случва почти в последния момент.

"Отново най-предпочитани техники за боядисване са балеажите, като за разлика от преди, сега се правят почти от корена и с много тънки кичури. Предни години, когато беше модерно всяка абитуриентка да е с добавена коса и на букли, тази година момичетата предпочитат да изберат прически, подходящи за естествените им коси. Повечето полагат много грижи, за поддържането на красиви, здрави и дълги коси и нямат нужда от екстеншъни за балната си прическа." - споделя тя. 

Тя също е на мнението на своите колежки, че аксесоарите за коса ще са доста актуални и то не само при абитуриентките, ни и при булките. Според Вили обаче, короните и диадемите не са така желания аксесоар през 2021 година, а хит са големите фиби и гребенчета, покрити с нежни камъни или перли, допълващи и съобразени с тоалета на абитуриентката.