Студенти повториха жестокото убийство на абитуриентката Стефка край Пловдив

Автор: Ива Модова 7286
Студенти повториха жестокото убийство на абитуриентката Стефка край Пловдив

Пловдивски студенти от Юридическия факултет на ПУ демонстрираха умения по време на възстановка на съдебен процес в Апелативния съд под тепетата. Поводът е 140-тата годишнина от създаването на Търновската конституция и Деня на Конституцията, юриста и съдебния служител.

Подготовката на процеса е отнела повече от два месеца. В нея са участвали петима съдии от Окръжен и Апелативен съд, съдебни помощници и служители. Казусът, който бе разгледан е по действителен случай и е приключен с окончателна присъда пред ВКС. Това е убийството на Стефка Маджарова от село Ивайло, която бе зверски бита и удавена от приятеля си в Йоаким Груево - Владимир Костадинов.

Припомняме, че тялото на 18-годишната Стефи Маджарова бе открито на 13 юни 2013 година в напоителния канал на селото. Момичето било пребито и захвърлено в безсъзнание по лице в плиткото, където се удавило. Няколко седмици по-рано Стефка била абитуриентка.

Семейството на Стефка разбрало за ужаса, едва след като полицаи отишли в 17.30 часа в дома им и казали, че са намерили тялото и документите на девойката в близкия до селото канал. Николай Маджаров останал ужасен, тъй като дъщеря му имала обеца на пъпа, а ченгетата потвърдили точно това.

Мотивът за престъплението се оказа ревност, а убиецът - бившият й приятел Владимир Костадинов, получи 19 години затвор. Със същата присъда Владимир Костадинов е осъден да заплати на гражданските ищци Николай Маджаров и Стоянка Маджарова обезщетение от по 300 000 лв. за всеки един от тях.

В ролята на убиеца влезе Иван Пунгеров – студент от трети курс. Той бе представляван от своята колежка Натали Жекова, а за държавното обвинение се яви Радина Тодорова.

Петчленният състав на съда бе представляван от Велика Комитова.

Както в реалният процес, така и днес бяха разпитани всички свидетели, експерти и самият обвиняем. Студентите, с помощта на техните ръководители и съдии от Окръжен и Апелативен съд, бяха подготвили ролите си, така както преди 3 години са се провели заседанията.

В началото на делото бе прочетен обвинителният акт, както и фактическата обстановка на случая.

Владимир и Стефка са се запознали през 2010 година и са започнали връзка. Младежът бил безработен, а половинката му го уредила да започне работа при баща й като общ работник. Така минали 2 години, когато връзката се изчерпала и младите се разделили. Владимир обаче не искал да приеме това и започнал да тормози ученичката. Пишел й, търсил я в дома й, по телефона. През това време обаче Стефка се започнала с момче в интернет. Започнали да се срещат и това не се понравило на ревнивия Владимир.

Една вечер той проследил двойката до Кричим. Нападнал ги и спретнал скандал. Проследил момичето до дома й и там се срещнали. Той я помолил да си поговорят, за да си разяснят връзката. Отишли до язовира в Кричим и там Владимир започнал да я удря в лицето и тялото. След побоя я хвърлил в язовира, като натиснал главата й във водата. Уверявайки се, че е мъртва, младежът се прибрал и изхвърлил дрехите си. След това легнал да спи, но още на следващия ден бил привикан в полицията.

По време на заседанието обаче, подсъдимият отрече да е посягал на Стефка. Той сподели, че се касае за инцидент. Момичето се подхлъзнало, паднало във водата, но течението било силно и не успял да я спаси. Уплашил се и затова не споделил с никой за случилото се.

След събраните писмени и устни доказателства, магистратите отсъдиха и признаха за виновен Владимир. Той бе наказан със 17 години затвор, при първоначален строг режим.

С аплодисменти представителите на Сметната палата под тепетата приветстваха края на възстановката.

Пред студентите бе представена детайлно работата на трите пловдивски съдилища - Апелативен, Окръжен и Районен съд. В куларите на съдебната палата бяха показани първите пишещи машини, както и снимки от създаването на съда.

Какво споделиха още студентите вижте във ВИДЕОТО:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина