Пловдивски школа принудени да закриват паралелки, учители излизат на протест

Автор: Добринка Димова 6779
Пловдивски школа принудени да закриват паралелки, учители излизат на протест

Учители от няколко пловдивски школа се събират утре сутринта пред сградата на Община Пловдив,  за да защитят план - приема си за 2019/2020 учебна година. Причината за недоволството им е писмо от отдел „Образование” на общината, получено в понеделник. В него се посочва, че във връзка с изпълнение на Плана за преминаване на едносменен режим, държавният план-прием трябва да бъде намален с една паралелка в сравнение с настоящата учебна година. 

„Това значи ли, че за училищата с прием една паралелка за тази година, следващата ще бъде нулева? Ами тези училища с прием две паралелки, правят план-прием само с една (50% от приема)?”, питат преподавателите. Според тях това е грубо и антидемократично вмешателство в училищната политика, както и нарушаване на закона.

Учителите са притеснени, че от това разпореждане ще последват съкращения. Затова настояват за среща с ресорния зам.-кмет утре, от когото изцяло зависи решаването на проблема.

"Никъде няма да има нулева година", увери пред PlovdivNow.bg зам.-кметът Стефан Стоянов. 

Припомняме, че в Закона за предучилищно и училищно образование бе заложено преминаването към едносменен режим в училищата да стане до 2021 г. Преди старта на тази учебна година обаче бе направена корекция в нормативната база и МОН се отказа от този фиксиран краен срок. До 10 декември 2018 г. общините трябваше да дадат предложения как да стане по места преходът от учене сутрин и следобед към едносменен режим.

„Преминаването към едносменен режим е добро, задължително от гледна точка на добрата учебна среда, но е скъпа цел”, призна в края на миналата година министърът на образоването и науката Красимир Вълчев. По думите му, най-сериозен е проблемът в София, Пловдив, Варна и Бургас. 25 училища в Пловдив са на двусменен режим.

„Преминаването на двусменен режим включва както строеж на нови училища, така и дострояване на съществуващи училища, така и намаляване на приема и по-равномерно разпределение на учениците между съществуващи сграден фонд и оптимизиране на ползване на мрежата. Някъде имаме излишък на база в професионални гимназии и недостиг в неспециализирани, общи училища", каза още Вълчев.

Според него с въвеждането на принципа на близост от миналата година в приема за първи клас е констатирано, че разпределението на децата между съществуващи училища е по-равномерно тази година.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина