Пловдивски майстори разтапят сърцата на хората с истински шоколад

Автор: Plovdiv Now 16351
Пловдивски майстори разтапят сърцата на хората с истински шоколад

На 13-ти септември се отбелязва Международния ден на шоколада. Той е учреден в Съединените американски щати и се празнува по цял свят и за никого не е проблем, че се дублира със 7-ми юли или с който и да е друг ден, посветен на какаовото изкушение. Ще ви запознаем с двама пловдивски майстори на истинския шоколад, който се произвежда в България и от който се изработват най-различни произведения на кулинарното изкуство.



Венсан Гайо е от Франция. От 2008 година живее заедно със съпругата си в България. През 2011 година двамата решават да направят своя работилница за истински шоколад. Идеята да започнат да се занимават с този бизнес идва след едно пътуване във Венецуела, което е променило изцяло тяхната концепция какво е шоколадът, какво е какаото и колко любов и труд са положени в плантациите преди всичко това да се превърне в шоколада, който сме свикнали да купуваме и консумираме. Така младото семейство преоткрива шоколада и решават да учат как би трябвало да се правят продуктите, за да могат да ги споделят с хората.

Шоколадът е нещо много специфично като материя, много чувствително. Той се приготвя с огромно внимание и любов. Един хубав шоколад не може да стане бързо, с евтини съставки и заместители, споделя изкусният майстор на какаковия продукт Венсан Гайо. Разкрива, че шоколадът му дава тази свобода да експериментира, да прави нещо по-различно. Един такъв продукт, дори леко странен на пръв поглед, е синият шоколад. Нестандартен е за нашите географски ширини - приготея се от бял шоколад, който е смесен с водораслото синя спиролина. Друг вид от серията странни шоколади са такива, в които има добавена люта чушка или розов пипер. Това, което Венсан е открил за себе си и работата с шоколада е, че няма лоша рецепта и че има продукти за всеки вкус.

За да се направи един истински шоколад първо трябва да бъдат внимателно подбрани най-хубавите какаови зърна. След което те се изпичат, за да се отдели люспата от тях. На следващ етап зърната влизат в каменна мелница, където престояват три дни. Получава се една какаова паста, в която могат да се добавят други съставки. За перфектния, истински и натурален шоколад е достатъчно към получената паста да се добави нерафинирана захар и какаово масло, споделя майсторът. Така продуктът престоява няколко дни "за да си почине" и финално се използва за направата на различни блокчета или други готови продукти.



С така получения продукт всеки изкусен майстор може да изпита възможностите на фантазията си и да превърне купа разтопен шоколад в уникално сладкарско творение. Особено ако се касае за много тънкости и детайли.

Майстор-шоколатиерът Андон Маневски е истински магьосник на белгийския шоколад. Дълги години той живее в Белгия. Докато е там в един момент решава да се върне към училищната скамейка и започнва да изучава тънкостите на шоколада - неговата преработка и изработването на бонбони. С упоритост и труд преминава през всички нива на обучението си, получава сертификати, провежда 11-месечен стаж в белгийска елитна фабрика за шоколадови изделия, която допълнително е обогатила уменията му. Връщайки се в България решава да запознае хората с белгийския шоколад.

Преди да започне да изучава шоколада като материя, Андон се е занимавал с месо и месни продукти. Но преоткрива тънкостите на сладкия продукт и смята, че белгийският шоколад е един от най-вкусните и най-добрите в света. А когато се използват технологичните изисквания и се използват качествени материали се получава и качествен краен продукт.

За да направи своя шедьовър от белгийски шоколад, майсторът на бонбони казва, че е важно какаовият продукт да бъде правилно темпериран и да се спазват технологичните процеси. Негова запазена марка са бонбоните от черен шоколад с пълнеж от бял шоколад, смесен с банан и портокалов сок. Друг вид бонбони, които шоколатиерът прави с огромна любов са така наречените снобинети - това са вид отворени бонбони, изработени от шоколадова чашка, с пълнеж от пралине, което не е познато в България и гарнирано с натрошена бисквита.



Ако трябва да се направи сравнение на отношението към шоколада между белгийците и българите, оказва се, че българските потребители са добри ценители на този продукт. "А как най-лесно да отличим качествения от некачествения шоколад? Най-лесно това може да стане ако наблюдаваме неговия въшнен вид - белгийският бонбон трябва да бъде лъскав, а при опитване остатъчния вкус трябва да бъде изключително фин", казва пловдивския майстор-шоколатиер.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина