Пловдивски лекари спасиха мъж с рядък агресивен карцином на гърдата

Автор: Plovdiv Now 35696
Пловдивски лекари спасиха мъж с рядък агресивен карцином на гърдата

Пловдивски лекари спасиха млад мъж, страдащ от рядко срещан карцином на млечната жлеза. Историята му разказа Йорданка Давчева, която работи в Отделението по ортопедия и травматология в пловдивската МБАЛ „Медлайн” заедно с д-р Янаки Янакиев и помага на мъжа да се лекува. Публикуваме цялото писмо на Йорданка:

Халил е само на 48 години. Живее почти до древния Перперикон, в кърджалийското село Стремци с възрастните си родители. Денят му е в обичайния ритъм от пощата в селото към всички, чакащи вести или графика за пенсии. Докато един ден той открива малка бучка в областта на гърдите ,не й отдава огромно значение, дори не споделя и на родителите си. Дните минават, с тях образуванието започва да расте агресивно. Така след 3-4 месеца, почти по принуда на близките, се случва посещението му при лекар. Започва се диагностициране и стига до заключението за изключително агресивна форма с внушителните размери 20/12см на карцином на млечна жлеза, рядко срещан при мъжете.

Никой не смее да оперира. Пациентът е в много тежко физическо състояние, почти не се движи, през повечето време спи. Отказва комуникация, налага се и спешно кръвопреливане. При това има съпровождащ хроничен хепатит В. Онкокомисията назначава химиотерапия, лъчетерапия е недопустима. След 6-месечен курс химиотерапия при д-р Чалъкова в Централ Онко Хоспитал туморното образувание се е смалило до 7 см. Самата д-р Чалъкова не крие задоволство от постигнатия резултат, както и останалите й колеги са изумени от изключително доброто повлияване на терапията при този вид карцином.

Следващата стъпка е вече оперативна интервенция за отстраняване на останалата част от агресивния тумор, който е засегнал и част от лимфните възли и гръдния мускул. През това време младият мъж отново стъпва на краката си и води абсолютно нормалното си ежедневие - шофира, спортува. А от предишния объркан и видимо изтощен 45-килограмов пациент няма и следа. Операцията извършва небезизвестният хирург д-р Иван Кацаров в болница "Медлайн", светило в коремната и гръдна хирургия.

Днес Халил Фейзи трудно намира думи да изрази благодарността си към д-р Кацаров и екипа на Хирургичното отделение на болницата, които денонощно се грижеха за него - от санитарките, сестрите, лекарите, анестезиолога д-р Константинов, всички Спасители в бяло. За Халил остава още един довършителен курс химиотерапия при д-р Чалъкова. "Благодаря на всички от Хирургията на болница "Медлайн", "белия ангел" д-р Иван Кацаров - Вие ме върнахте към живота!”, казва със сълзи от благодарност мъжът.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина