Пловдивски художник покорява престижния Есенен салон в Париж

Автор: Мария Луцова 8105
Пловдивски художник покорява престижния Есенен салон в Париж

Илиян Колев е избран сред 700 художници от цял свят за участие в престижния Salon d'Automne в Париж. Есенният салон, който показва изкуството на значими художници в различните жанрове ще се проведе от 10 до 13 октомври. По традиция артистите ще покажат творбите си в специални пространства по култовия булевард „Шанз Елизе“.  

Пловдивчанинът се представя с картината „Конструкция V“, изпълнена в техника акрил и с размери 100 на 80 см.  Още двама българи са сред избраните от авторитетно жури за участие в престижния форум. 

Salon d'Automne е създаден през 1903 г. в Париж, благодарение на добрата воля на няколко художници, които се борят срещу мощния академизъм, съществуващ по това време. През последните 100 години благодарение на изложението посетителите стават свидетели на появата на най-важните художествени движения на век като сюрреализъм, кубизъм, абстрактно изкуство и много други. 

Идеята за авторитетния форум през 1903 г. се ражда в едно мазе на Пти пале, иницативата е на група приятели около белгийския архитект Франц Журден, сред които са Пол Сезан, Жорж Руо, Матис. Те решават да организират самостоятелна изложба, за да популяризират авангарда и иновативните идеи на своето време. Предоставяйки концепцията за мултидисциплинарно равенство в изкуствата. 

С напредването на изданията  публиката се наслаждава на творбите на изключителни артисти като Сезан, Пикасо, Дали, Камий Клодел, Огюст Роден, Антоан Бурдел, Аристид Майол. Представени са и много други изкуства – там звучи музиката на Дебюси, Равел,  поезията на Аполинер и Арагон. 

Благодарение на пет поколения художници, верни на етиката на основателите и доброволно са служили в организационните комитети, Salon d'Automne продължава да е един от признатите форума в световен мащаб. От 1920 г. есенният фестивал се реализира с подкрепата на френското Министерство на културата и комуникациите.

Пловдивчанинът  Илиян Колев не за първи път се впуска в творческо общуване с Париж. През 2016 г. той бе избран да работи върху арт проект в Cité des Arts във френската столица. Колев е възпитаник на Гимназията за изящни изкуства в София, после и на Националната художествена академия. От 1995 г. художникът излага в Австрия, България, САЩ, Италия, Германия, Франция. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина