Пловдивски епидемиолог: Ваксинираните срещу вариола са по-защитени от маймунска шарка

Автор: Добринка Димова 7885
Пловдивски епидемиолог: Ваксинираните срещу вариола са по-защитени от маймунска шарка

Д-р Христиана Бацелова завършва медицина в МУ – Пловдив през 2007 г. През юли месец 2008 г. става асистент в Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации към Медицински университет – Пловдив. През 2013 г. придобива специалност по епидемиология на инфекциозните болести. От април 2020 г. работи като лекар-епидемиолог в Хигиенно-епидемиологичния отдел на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, където отговаря и за ваксинационната кампания срещу COVID-19 на болницата.

Д-р Бацелова е член на Международната асоциация на епидемиолозите (IEA), Българското научно дружество по епидемиология на инфекциозните и неинфекциозните заболявания, Българското сдружение по превантивна медицина, Южното българското дружество по инфекциозни болести, епидемиология и паразитология, БУЛНОЗО.

- Все повече държави в Европа и Америка съобщават за случаи на маймунска едра шарка. Какво представлява заболяването?

- Тя се нарича маймунска вариола и е рядко срещано заразно заболяване, което се предизвиква от т.нар. monkeypox вирус. Едно семейство са с вируса на едрата шарка или т.нар. вариола. Открит е през 1958 г. сред маймуни, които са били използвани в Африка за различни изследвания. През 1970 г. в Демократична Република Конго е описан първият случай на маймунска вариола по хората.

Доколко е опасен този вирус?

- Опасен е, защото до една десета от заболелите умират. Това са предимно млади хора. По-възрастните са ваксинирани срещу едра шарка (вариола) и тази ваксина дава протекция и срещу въпросния monkeypox вирус. В България приложението на ваксината се преустановява през 70-те години на миналия век. Тоест, всички, които са били ваксинирани срещу едра шарка, са много по-защитени от маймунската вариола.

- Какви са симптомите и как става заразяването?

- Това заболяване започва с висока температура, отпадналост, увеличени са лимфните възли и има много характерен обрив – големи мехурчета по тялото. Вирусът се предава от примати, които се срещат в Централна и Западна Африка, както и от един вид диви гризачи. Най-често заразяването от гризач на човек става при консумация на заразено месо или продукти от тези животни. Или при ловуване, когато се влиза в контакт с животните.

След това вече започва и разпространението от човек на човек. Болният излъчва вируса при дишане, кихане, кашляне. Реално е в аерозола, в телесните течности, в контаминирани повърхности от болния. По обрива също се среща вирусът и оттам е заразен. Медицинският персонал, който се грижи за такива пациенти, също е във висок риск, както и контактните в дома. Заразяването може да стане също с бельото, чаршафите, кърпите за лице.

- Как можем да се предпазим?

- Най-сигурното е човек да не посещава тези райони в Африка, които посочихме, и да не контактува с животни, идващи оттам. Сега, при лесния начин на пътуване, виждаме, че по този начин са внесени случаите в Европа.  Има риск вирусът да дойде и в България. Чакаме с притеснение.     

По принцип, когато човек има някаква симптоматика на инфекциозно заболяване, е редно да не контактува с други хора. Както и околните да избягват да контактуват с него. Това е най-сигурно. В случая обривите са много видни, но преди да се появят те, имаме един период, в който човекът има само температура и се чувства отпаднал. Ако има съмнение за заразен, той трябва незабавно да бъде изолиран в инфекциозно отделение. Да се спазва добра дезинфекция, да се носи маска, да се използват ръкавици. Разбира се, това не означава, че хората сега трябва да започнат да носят ръкавици навсякъде.

- Какво е лечението?

- По него се работи, но на този етап нямаме категорични данни за лекарство срещу маймунската вариола.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина