Пловдивски емблеми: Книжарница “Отец Паисий“ - най-старата и обичана пловдивска книжарница СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 16433
Пловдивски емблеми: Книжарница “Отец Паисий“ - най-старата и обичана пловдивска книжарница  СНИМКИ

В хрониките на пловдивската история едно от най-често споменаваните имена е това на книжарница „Отец Паисий“. Тя била в самия център на сегашния площад „Римски стадион“, предлагала най-различни стоки – от музикални инструменти до пощенски картички и бюстове на велики творци.

 

През 1938 г. към нея в близките улици имало два клона. За да стигне до този успех, собственикът на книжарницата  Симеон Василев тръгнал от дъното. Чиракувал при различни занаятчии в родния си град Хасково, изкарвал си хляба като  обущар, дърводелец и тютюноработник.

През 1913 г. открил в Пловдив будка за продажба на тютюн, цигари и вестници в близост до театъра. През 1914 г. отворил малка книжарница срещу храма „Св. Богородица“, през 1916 г. издал първата книжка, с която започнал книгоиздателската си дейност.

 

Кантората на издателството била в дома му на ул. „Отец Паисий“№18. Изпратили Симеон Василев за фронта, тъкмо когато направил списък на книгите, които предстои да се издават.

Към края на Първата световна война попаднал в пленнически лагер. Като се върнал в Пловдив, трябвало да подхване нещата почти от начало. Освен долу, където е била книжарницата, горе той прави първата частна библиотека с над 4000 заглавия. Симеон Василев развива неуморна дейност в онези години. Открива още две книжарници, открива склад за канцеларски стоки, открива магазин за музикални стоки и има издателство .

През всичките тези години на къртовски труд, той се самообразовал, защото нямал средства да завърши образованието си. Това, което е постигнал Симеон Василев е забележително – издал 145 книги и речници, над 40 каталози и справочници, много брошури.

 

Бил покосен от внезапен инфаркт на 7 февруари 1942 г., 49 дни след като навършил 55 години. След смъртта на Симеон Василев с бизнеса се занимават жена му и дъщеря му. Дори след национализацията, в продължение на близо век, на това място продължава да има книжарница.

В съзнанието на пловдивчани е останал споменът за книжарница „Отец Паисий“ като една от забележителностите на града. 

Днес на това място се помещава Туристически информационен център на община Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина