Пловдивската УМБАЛ „Пълмед”: Твърдението, че болницата „източва касата“, е спекулация

Автор: Добринка Димова 42166
Пловдивската УМБАЛ „Пълмед”: Твърдението, че болницата „източва касата“, е спекулация

Твърдението, че болницата „източва касата“, е поредната спекулация и отклоняване на вниманието на обществеността от по-сериозни и тежки проблеми, касаещи дисбаланса на финансиране. Това заявиха от пловдивската Университетска болница „Пълмед” в отговор на разразилия се скандал с онколекарства.  

Припомняме, че преди няколко дни управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев сигнализира за нецелесъобразно изразходване на средства от Касата, откакто със законови промени през 2016 г. частните болници бяха освободени от задължението да правят търгове по Закона за обществените поръчки за лекарства. Така през 2019 г. частни лечебни заведения са купували медикамент, който се поема от Касата, на 7 пъти по-висока цена от частните и общински болници. Сред тези лечебни завадения са и две пловдивски - УМБАЛ „Пълмед” и МБАЛ „Парк Хоспитал”. Въпросният медикамент пък е Пеметрексед (лекарство за химиотерапия), което е заплащано на частните болници на цена от 1063 лева.

„През 2016 г., когато влезе в сила това решение на парламента, огромна част от частните лечебни заведения си направиха собствени търговци на едро, тоест, входът на болницата преминава винаги през търговеца, който е техен. И на практика цялата разлика от 700% в този случай влиза в полза на собственика на болницата, който е и собственик на фирмата за търговия на едро. И кръгът е затворен”, коментира пред БиТиВи д-р Дечев.

Изпратихме въпроси до двете лечебни заведения. Попитахме на какъв принцип избират доставчиците си. От коя фирма закупуват медикамента „Пеметрексед” и останалите онколекарства? Имат ли участие в тази фирма лица, свързани с ръководството на болницата? С един доставчик ли работят? И как ще коментират обвиненията, че ощетяват Здравната каса.

От МБАЛ „Парк Хоспитал” все още не са отговорили на въпросите ни.

Ето отговора на УМБАЛ „Пълмед” без редакторска намеса:

„В УМБАЛ „Пълмед” се използва този медикамент на цена по-ниска от максимално пределната, по наредба за флакон от 500 мг, на медикамента армисарте (търговско название).

Общият разход за цялата 2019 год е 21 флакона, или средно месечно 1,75 бр. флакони.

Сами разбирате, че при това потребление не е възможно да се постигнат ниски цени на доставка. Напомням, че болницата няма право да формира печалба при закупуването на медикамента и отчитането му, преди заплащане от НЗОК. Затова нашето предложение беше медикамента да се заплаща директно на производителя, както това се случи с някои импланти в кардиологията.

Максималната цена се определя от НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ЗА ЦЕНИ И РЕИМБУРСИРАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ (създаден в съответствие с чл. 258 от закона за лекарствени продукти в хуманната медицина). Лекарствен списък се реферира от 10 европейски държави, като средна цена. Никой няма право да изплати медикамента над пределната цена по позитивния списък, изготвен от НСЦЛП.

При условие , че цената е спаднала в много болници през 2018 г. и 2019 г., защо не е намалена пределната цена на медикамента не съм компетентен да отговоря.

Твърдението, че болницата „източва касата“, е поредната спекулация и отклоняване на вниманието на общественноста от по сериозни и тежки проблеми, касаещи дисбаланса на финансиране.

Не е нарушена нито наредбата, нито закона, касаещ реимбурсацията на медикамента.

С уважение :

Д-р  Димитър Димитров

Управител УМБАЛ „Пълмед“ ООД

Пловдив

Подобни новини

Joker

Най коромпираната болница

16:51, 18.01.2020
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина