Пловдивската пролет започва с вино и гурме

Автор: Plovdiv Now 5865
Пловдивската пролет започва с вино и гурме

На специална пресконференция на 2 май в малката конферентна зала на  ДК „Борис Христов“ ще бъде представена  програмата на тазгодишното издание на Дефиле „Вино и гурме“. В нея ще участват Любозар Фратев - председател на УС на Съвет по туризъм – Пловдив, инж. Александър Държиков – заместник-кмет „Култура и туризъм“ на Община Пловдив и проф. Йорданка Алексиева -  зам.-ректор на Университета по хранителни технологии -  Пловдив.

Събитието цели да популяризира българското вино и кухня, както и да спомогне за развитието на винения, кулинарния и културен туризъм. Отбелязвайки настъпващата пролет, производителите на вино представят в неповторимата възрожденска атмосфера на ресторантите в Стария град своите подходящи за сезона вина, а ресторантьорите подбират най-добрите ястия за тях. През 2017г. в дефилето се включиха 31 участника  – 19 винарски изби и 12 водещи кулинари и бе посетено от над 7 хиляди пловдивчани и гости на града.

Предстои четвъртото издание на Дефиле „Вино и гурме“ на 5  и  6 май 2018г.

Символичното откриване на пролетния сезон на виното ще се състои на 05.05.2018 от 12:00 ч. в сърцето на Стария град – в заведение „Конюшните“, съпроводено от богатата музикална програма на Духов оркестър – Пловдив.  

Дегустациите са с начален час 12:00 и продължават до 19:00 часа. В двата дни на фестивала посетителите могат да се запознаят отблизо с историята на Пловдив и културата на виното и храната.

Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка официална локация. „Вечер на пролетното вино” е гала вечерята, на която се връчват наградите на експертната комисия за „Най- умело съчетание на вино и храна” на ресторантите и винопроизводителите, участници в събитието.

Дефиле „Вино и гурме“   се организира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив,  в сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” , Университет по хранителни технологии – Пловдив, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетъринг-фирми. Активно участие всяка година взимат всички ангажирани с винения бизнес, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина