Пловдивската полиция накрак за първия учебен ден

Автор: Ива Модова 4085
Пловдивската полиция накрак за първия учебен ден

Засилено полицейско присъствие около всяко училище ще има в първия учебен ден. Униформени полицаи ще охраняват школата, като ще има и много цивилни. Ще се следи и за недопускане на продажбата на алкохол и тютюневи изделия на учащи се от търговските обекти в близост на учебните заведения и ще се предприемат съответните рестриктивни действия спрямо собствениците им, предава trafficnews.bg.

Директорът на Охранителна полиция – комисар Костадин Костадинов, уточни, че вече са проведени срещи с Регионалните управления на образованието, с директорите на училища и детски градини за  обсъждане на всички мерки, свързани с опазването здравето и живота на децата. 

„Изпратени са 45 уведомителни или така наречените сигнални писма до общините. В тях се уведомяват за нередности, касаещи липсата на пътни знаци, маркировки, преградни мантинели и огради. Да са възстановени уличните лампи, за да се осигури безопасността на децата и техните родители. 16 от тези писма са изпратени към кметовете на Общини в областта. Проведени са 119 срещи с ръководители на учебни заведения, за да се уточнят детайлите по събитията утре и последващите действия. Обърнали сме внимание и на действията на представителите на охранителните фирми в учебните заведения. Препоръката ни бе да се засили действието по контрол, не само на входно – изходните артерии, но и в дворните участъци и по коридорите. Да бъдат ангажирани и с помощ при пресичане на малките деца”, каза пред медиите комисар Костов.

Той допълни, че час преди откриване на учебната година във всяко школо ще има осигурени униформени, които освен за реда и безопасността на присъстващите, ще следят за спазване на противоепидемичните мерки.

По пътищата в града ще има засилено присъствие, особено около учебните заведения. От утре дори започва специализирана полицейска операция „Да пазим децата на пътя”.

„Ще се следи както за скорост и употреба на алкохол,така и за поставяне на обезопасителни колани и детски столчета. Ще бъдем безкомпромисни. За бъдеще – всеки ден патрулни екипи ще обикалят около учебните заведения”, допълни Костов.

Зам.директорът на пловдивската полиция обяви, че продължават спецоперациите на Криминална полиция, свързани с разпространението на наркотични вещества сред учениците.

„До края на месеца ще проведем и акция в питейните и увеселителни заведения, при които стриктно ще се следи спазването на Закона за защита на детето. Дали се допускат непълнолетни в тях и най-вече дали им се сервира алкохол. Присъствието на униформени ще бъде постоянен, предимно сутрин и около обяд”, каза зам.директорът – комисар Васил Костадинов.

Той отново напомни, че по време на тържествата утре, полицаи ще контролират и съблюдават за спазване на епидемичните мерки. Ще се следи за струпване на лица на едно място и ако това се случи, то те трябва да са с предпазни маски. Важат и особените мерки за учебните заведения.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина