Пловдивска фирма:174 000 здрави кокошки носачки ще бъдат избити

Автор: Plovdiv Now 948
Пловдивска фирма:174 000 здрави кокошки носачки ще бъдат избити

174 000 здрави кокошки носачки ще бъдат избити днес от Българската агенция за безопасност на храните във втория по големина птицекомбинат в България. Това алармира Андреана Павлова от пловдивската фирма Андип-92. Според нея в предприятието няма птичи грип и нищо не пречи птиците да бъдат запазени.

"Инкубационният период на болестта е от 5 до 7 дни. Ликвидирахме заразата преди 31 дни, направихме дезинфекция. В предприятието ни категорично няма птичи грип", казва Павлова.

Ето какво още заявяват от пловдивското предприятие:

През последния месец срещнахме явна злоумишленост от БАБХ, които бяха заявили пред нас, че ще ни окажат съдействие, както и в други подобни случаи на инфлуенца в България, при които животновъдните обекти бяха запазени.

След ликвидирането на птичи грип и след дезинфекцията. Решението на Агенцията рязко се промени без писмени мотиви и становище. Предприеха друг подход, а именно унищожаването на 174 000 здрави птици.

Какво видяхме? Видяхме действия на институция, които се изменят рязко и нелогично. Стигайки се до спирането на един производствен процес, на един бизнес в рамките на месец и оставянето на 100 български семейства без препитание. В периода от 31 дни на отглеждане на 174 000 здрави кокошки носачки по хуманен начин получавахме многократни откази за вземане на проби, въпреки че писмено уведомявахме БАБХ за здравословния статус на птиците. Бе ни изпратена комисия, която след целодневен престой и отзивчивост от наша страна, не ни издаде дори протокол. Решения в рамките на един месец не получихме. И до този момент исканията от нас са оставени в мълчалив отказ. В рамките на този месец, ако е имало опасност от зараза, защо БАБХ не предприе действия? Откъде идва необходимостта за умъртвяването на 174 000 здрави птици 31 дни по-късно? Фирма АНДИП притежава валиден защитен най-висок международен стандарт (IFS), а изведнъж се констатира от БАБХ точно обратното.

Не целим скандал, а искаме да алармираме за явен проблем в сектора на министерството на земеделието, храните и горите. Ние желаем следване на обществения интерес и спазване на елементарни правила, от БАБХ ни отказват - чудим се защо?

От Българската агенция за безопасност на храните съобщиха, че са запознати със случая и ще изпратят писмено позицията си в рамките на деня.

Снимка: илюстративна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина