Пловдивска АГ болница с безплатни прегледи за опасно женско заболяване, водещо до стерилитет

Автор: Plovdiv Now 73626
Пловдивска АГ болница с безплатни прегледи за опасно женско заболяване, водещо до стерилитет

Март е международният месец за повишаване на информираността относно заболяването ендометриозата при жените. По този повод пловдивската АГ болница „Селена“ се включва в кампанията на фондация „ Ендометриоза и репродуктивно здраве“ под патронажа на Комисията по здравеопазване към Народното събрание. Инициативата тази година е под надслов „Една на десет“, защото се смята, че всяка десета жена е засегната от състоянието.

Безплатни прегледи за ендометриоза ще извършват д-р Даниел Ставрев и д-р Магдален Матев всяка сряда на месец март. Записването става на регистратурата на специализираната болница или на телефон 032 64 80 20 и 0886 41 88 41.

Ендометриозата е третото по честота гинекологично заболяване. Засяга жените в репродуктивна възраст и се смята, че е причина за около 40% от случаите на стерилитет. Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на ендометриума (вътрешния слой на лигавицата на матката), се открива извън матката, най-често в други органи в областта на таза – в яйчниците, в маточните тръби, по перитонеума. Симптомите са строго индивидуални и зависят от местата, по които се разпространяват лезиите на ендометриалните клетки. Диагностицирането е трудно и ендометриозата често се бърка със заболявания като поликистозни яйчници или синдром на раздразненото черво.

В зависимост от степента на тежест на заболяването могат да настъпят сраствания, които променят анатомията на органите в малкия таз. Познаването на женската анатомия е от ключово значение за диагностициране на ендометриозата. Екип акушер-гинеколози от „Селена“ вчера се завърнаха от поредно участие в курс в Страсбург за надграждане знанията и обмяна на опит на световни специалисти по анатомия. В един от най-големите лапароскопски институти в света – IRCAD специалистите имаха възможността да наблюдават на живо оперативни демонстрации при тежка ендометриоза.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина