Изложба представя в Пловдив достиженията на българската космонавтика и космическата тема от миналото

Автор: Plovdiv Now 4203
Изложба представя в Пловдив достиженията на българската космонавтика и космическата тема от миналото

Изложба „2019, година от бъдещето…“, посветена на космонавтиката, ретро фантастиката и футуристиката в българската култура от 60-те години на 20 в. до днес, ще бъде открита на 3 май в Пловдив. Експозицията може да бъде разгледана до 30 юни в няколко емблематични пространства - Мексиканската къща в Стария град, част от Пловдивска градска галерия и в центъра на Капана (ул. „Христо Дюкмеджиев“ 10, 2 етаж).

Изложбата е част от проекта КОСМОДРУМ, най-обширното изследване на космическа история и култура в България, и се реализира като част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Разделена е на две части - бъдеще от настоящето и бъдеще от миналото. Историческата секция проблематизира идеята за космическо бъдеще, в контекста на Студената война. Ще бъдат показани постижения на българската космонавтика - истински скафандри, както и най-значимите артистични изражения на космическата тема от миналото. Съвременната секция представя иновативни и интерактивни творби, които продължават темата за предстоящето и звездите. Една от най-любопитните творби на Силвия Богоева предлага на посетителите възможност за виртуален полет около Слънчевата система.

В изложбата е включена още експозиция, показваща модернизирането на бита в интериорни и технологични иновации по времето на социализма. Публиката ще има възможност да проследи как се трансформира образът на жената и къде стои градът в  процесите на времето.

Фокус на „2019, година от бъдещето…“ е градът, като символ на модерност. В специална секция, посветена на Пловдив, ще бъдат показани експонати, осмислящи двойствената идентичност на Пловдив като античен и същевременно модерен град.

Съпътстващата програма по време на изложбата включва серия лекции, среща с космонавти и учени, филмови прожекции и няколко акции за намеса в градска среда, свързани със символите на ретро бъдещето в Пловдив.

Програма:

03 май - 18:30 ч. - Официално откриване на изложбата в експозиция „Мексиканско изкуство" към Градска художествена галерия Пловдив, ул. „Артин Гидиков“ № 11

03 май - 20:00 ч. - Коктейл и предварително откриване на съвременната секция със специална демонстрация на виртуална реалност в работа „Машината на времето" (Коктейлът е с покани и е на ул. Христо Дюкмеджиев 10, Капана)

04 май - 18:30 ч. - Откриване на съвременната секция (ул. Христо Дюкмеджиев 10, Капана)

10 май - 17:00 - 18:00 ч. - Прожекция на „Длъжен да оцелее” - документален филм за първия ни космонавт Георги Иванов, дело на журналиста Мартин Карбовски (ул. Христо Дюкмеджиев 10, Капана)

18 май - 17:00 - 18:30 ч. - „Техника и модернизиране на дома 1954 - 1990“ - лекция и дискусия с колекционера и изследовател на българската техника Антон Оруш, създател на специализирания сайт Sandacite.BG.

24 май - 17:00 - 19:00 ч. - Космическата култура и история на бъдещето в България. Лекция и дискусия с Ралица Константинова, ръководител на проекта КОСМОДРУМ и куратор на изложбата „2019, година от бъдещето…“

1 юни - 14:30 -16:00 ч. - Безплатна прожекция на българския филмa „13-та Годеница на принца”, фантастичен, приключенски филм (ул. „Христо Дюкмеджиев“ 10, Капана)

Съвременни артисти: Станислав Беловски, Силвия Богоева, Стела Василева, Ангеларий Димитров, Михаела Лакова, Емил Рашковски, Ивайло Христов, Пламен Янков, Ясен Згуровски

Партньори: Институт за космически изследвния и технологии (ИКИТ) към БАН, СОЦМУЗ, Сандъците БГ, Imaginary archive, Модели Грдаски Траснпорт, Move.bg

 

 

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина