Пловдивчанка стана жертва на домашен тормоз, печелила повече от мъжа си

Автор: Plovdiv Now 1841
Пловдивчанка стана жертва на домашен тормоз, печелила повече от мъжа си

Пловдивска лекарка е поредната жертва на ситемен домашен тормоз. Причината за постоянния побой се оказала социалното положение на жената, която печелила почете от мъжа си и в течение на годините наложила името си сред лекарската гилдия. 

Това силно подразнило съпруга й, който започнал да я насилва физически и психически. Терорът бивал придружен с постоянни квалификации, като „некадърна” и „неадекватна”. Подобно на много други жертви на тормоз, тя не предприела никакви законови действия срещу мъжа си, въпреки че провела множество консултации с експерти.  

По време на пресконференция от фондация „Джендър алтернативи“ изнесоха плашеща статистика, според която това съвсем не е единичен случай.

През изминалата година в България са убити 29 жени. В 91 процента от случая убиецът е техен съпруг или приятел. Според тези данни, на всеки две седмици българка става жертва на посегателство с фатален изход. За сравнение, в Западна Европа жените, които стават жертва на подобен тормоз, са доста по-малко. Там обаче се наблюдава друга плашеща тенденция - все повече деца стават обект на посегателства в домашни условия. 

„Най-лошото е, че насилникът рядко признава проблема си. Ако го направи, това е прогрес и резултатите са невероятно”, разказаха от „Джендър алтернативи“. Организацията е една от 15-те, които работят с хора, станали жертви на насилие. Тези, които работят с насилниците им обаче, са твърде малко.

В Пловдив и региона все повече жени търсят подкрепа и съдействие от организациите. 400 души са били насилените само за една година, като жертвите са предимно от града. Това, разбира се, далеч не означава, че в по-малките населени места, статистиката е по-оптимистична. По различни причини обаче хората, преживели насилие, рядко търсят помощ. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина