Пловдивчанка изпя “Притури са планината“ в пещерата “Бачо Киро“

Автор: Plovdiv Now   10299
Пловдивчанка изпя “Притури са планината“ в пещерата “Бачо Киро“

Любимата народна песен "Притури са планината" огласи пещерата "Бачо Киро". Куплет от нея бе изпълнен от народна певица от Пловдив, а десетки посетители замлъкнаха, за да се насладят на уникалната акустика и звук под земята. 

Това се случи в така наречената "Концертна зала", разположена на третото ниво от пещерата. Всичко се случило напълно спонтанно, при обиколка на късия маршрут, който отнема около 30-ина минути. Екскурзоводът пояснил, че именно в тази зала, акустиката е невероятна и всеки, който има желание може да попее. Старт дали няколко деца, които огласили мястото с Химна на България, а след това пловдивчанката поздравила всички посетители с изпълнение на известната фолклорна мелодия на Стефка Съботинова. 

Пред наш репортер, певицата от Пловдив споделя, че усещането да пееш на подобно място е наистина невероятно, тъй като звукът ехти из цялото пространство и орнаментите сякаш се "леят" във въздуха. Тя разказва, че чувството е идентично с това в големите катедрали, тъй като го е изпитала при музикално турне в Белгия, заедно със свои колеги. 

Ако вече правите своите планове за посещение на пещерата, тук е моментът да ви предложим интересен уикенд маршрут, съчетаващ любими дестинации. 

Ето как да подредите локациите, ако тръгвате от град Пловдив:

Храм-паметник Шипка

Разположен е на 12 км северозападно от гр. Казанлък и е едно от най-свещените места за българския народ. Храмът има позлатени куполи, богата украса, красиви стенописи и старинни икони. 

Паметник на свободата - Шипка

Той е най-големият сред паметниците в парк-музей Шипка. Неговият силует наподобява средновековна българска крепост и се вижда от десетки километри. Построен е от доброволните дарения на целия български народ и е открит на 26 август 1934 г. Висок е 31,5 м, а до него водят 890 стъпала.

Голям бронзов лъв – символ на българската държава - пази входа на паметника, а от върху му се разкрива смайваща погледа гледка.

Пещера "Бачо Киро" и Дряновски манастир

Пещера "Бачо Киро" е един от диамантите в пещерната огърлица на България. Общата й дължина е 3 500 метра, а температурата през цялата година е около 13 градуса. Обиколката й включва Преддверието, Чистилището, Дъждовната зала, Концертната зала и Приемната. 

Пещерата се намира на метри от Дряновския манастир, който задължително трябва да посетите, а пътешествениците може да се разходят и до едно приказно местенце над манастира - "Пейката на любовта". Тези от вас, които имат повече свободно време непременно трябва да обходят и цялата Дряновската екопътека, разкриваща уникални панорамни гледки. 

Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” 

 

Той се намира в покрайнините на град Габрово и е единственият действащ на Балканите етнографски музей на открито. Занаятчийската чаршия представя 16 образци на балканската архитектура, които разкриват самобитния талант на възрожденските строители.

В Етъра всеки посетител може да стане част от народните традиции и да усети полъха на народния бит. Още на входа на комплекса може да седнете и да похапнете вкусни гозби, за да се заредите с енергия преди да продължите обиколката. На територията на комплекса също се предлагат различни по вид изкушения, като традиционно посетителите си купуват захарни петлета, които не само носят наслада за небцето, но и са перфектния акцент за запечатване на колоритна снимка. 

Велико Търново

История и настояще се преплитат в този древен град и именно тук може да резервирате хотел за вашата нощувка. При свечеряване се пуснете на обиколка в старата част на града, която е една от най-богатите на туристически обекти местности в България. Там ще откриете редица ресторанти и заведения, където да релаксирате подобаващо с чаша вино в ръка след дългия ден.

На следващата сутрин поемете към Архитектурно-музейният резерват „Царевец”, който е един от най-посещаваните туристически  обекти в България и перлата на Стария град. Най-голямата атракция на Царевец е нощният аудиовизуален спектакъл "Звук и светлина".  Ще се удивите и от величието на реконструирания царски дворец с неговите тронна зала, дворцова църква и царски покои. На самия връх на хълма, се намира и възстановената Патриаршеска църква, а особена нотка на тайнственост се прокрадва около реставрираната Балдуинова кула, където задължително трябва да си направите селфи, на фона на цялата изящност покрай вас и незабравима гледка. 

Тези от вас, които все още имат сили след обхода на крепостта, може да се впуснат в шопинг из магазините във Велико Търново, които привличат (особено дамите) с разнообразни модни находки. Съчетайте разходката с свеж фреш или сладолед, които може да закупите почти на всеки ъгъл.

Село Боженци

Преди да тръгнете обратно към Пловдив, хванете отново пътя Велико Търново - Габрово и се отбийте до Архитектурно-исторически резерват - село Боженци. Там ще се потопите в атмосферата на автентични къщи и тесни калдаръмени улички. Несъмнено, разхождайки се около 100-те красиви къщи, ще го почувствате – времето е спряло в 19 век. 

По уличките на китното селце има различни дюкяни, от които  можете да си купите домашни сладка, типичния габровси шоколад – пестил, както и всякакви сувенири. Също така можете да се насладите на специалитетите на множеството механи, които има в селото.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина