Да отидеш на почивка, но вместо да се излежаваш на плажа, да бъдеш приет в Спешното отделение с рана на главата. В тази неприятна ситуация е попаднал пловдивчанинът Петър Янев. Тя обаче не успява да помрачи ваканцията му. Мъжът останал изключително впечатлен от оказаната му медицинска помощ и грижите от страна на лекарите – повечето от които са учили в медицинските университети в България. Затова решава да опише преживяното в профила си във Фейсбук.    

Петър бил на семейна почивка на остров Тасос. Един ден децата му пожелали да отидат на плаж Тарсанас, където има кей, от който се скача в морето. Децата се радвали и скачали. Детското в бащата се обадило и той решил да им покаже как става. Но… премерил твърдостта на главата си с вековна подводна скала.   

„Веднага се запътихме към медицинския център в Потос. Прегледаха ме, зашиха ме (3 шева си отнесох), но на рентгена докторът се усъмни във вратен прешлен. Веднага направление към болницата в Кавала! Обадиха се на ферибота и той не тръгна до нашето качване”, разказва пловдивчанинът.

„Приемът в спешното на болницата в Кавала бе нещото, което ме впечатли много. Четири спешни кабинета с пълен състав от персонал. От влизането ми не ми бе позволено да ходя сам, а санитар ме предвижваше с количка. Последваха - кардиограма, кръв, рентген, промивки и т.н. Две сестри работиха едновременно. Дойде хирург, погледна снимката от рентгена и назначи веднага томография, защото има неяснота на плаката”, продължава с разказа си мъжът.

След направените изследвания той е хоспитализиран в неврология за 24-часово наблюдение. Бил подготвен за евентуална операция, ако започне да губи чувствителност на крайници.

„През 2 ч в стаята идваше сестра или доктор, който проверяваше състоянието ми - крака, ръце. На сутринта повикаха невролог, който 40 мин. ми прави преглед с чукче, игла и едни пластмасови джаджи по гръбнака. Заключи, че съм добре и съм “преминал трапа” , но трябва да се пазя някой ден. Пуснаха ме да си ходя по моя молба няколко часа по-рано. Лекуващият ми доктор ме изпрати с пожелания до рецепцията.  Повечето са възпитаници на нашите медицински университети и говорят малко български. Чистотата в болницата, персонал от 14-16 човека на 8 болни в отделението, отношението... Нямам думи!!!”, възхитен е Янев.

„Застраховката, която бях направил на цялото семейство, влезе в употреба. От Австрия пуснаха имейл на болницата с гаранция за плащане на всички разходи по престоя, изследвания и консумативи! Свързаха се и с мен, с предложение за асистент, превоз и т.н! На сутринта отново обаждане с въпрос - “имате ли нужда от нещо”!!! Дано и ние някой ден, получим всичко това, което заслужаваме!  Болница с платен паркинг няма.  Не ми поискаха и стотинка. Нямаше го - плати си ти, а после те ще ти ги върнат”, допълва пловдивчанинът.