Пловдивчани си искат заличената пешеходна пътека

Автор: Plovdiv Now 703
Пловдивчани си искат заличената пешеходна пътека

Автор: Цветелина Чафадарова

Сагата със заличаването на пешеходната пътека на бул. „Христо Ботев“ между Денталния факултет на МУ и Централна гара продължава. Живеещите в района са напълно безсилни и търсят всякакви начини, за да намерят решение на проблема. По информация на TrafficNews те вече са входирали жалба в Общината след неуспешните опити да решат проблема чрез КАТ и ОКТ.

„И в КАТ, и в ОКТ сме внесли събраните подписи заедно с протестно писмо, но отговор няма. Едните са казали, че трябва да мине през общинската сесия. Ние входирахме жалба в Общината, но не сме наясно дали е вкарано като точка за разглеждане.“, заяви за медията ни пловдивчанка, живееща на мястото.

Тя допълни, че е с малко дете и за да стигне по някакъв начин, до което и да е място, трябва да заобикаля и да пресича на пешеходната пътека на кръстовището на Денталния факултет, а след последния инцидент с блъснат пешеходец там, мястото съвсем не е безопасно. Майка с бебе, която също живее в района, напълно отказва да излиза с количката, защото се страхува да минава през същото кръстовище отново заради въпросния инцидент, който се случи преди малко повече от седмица. Приспособленията за колички на подлеза на Централна гара се оказват крайно неудобно.  

„Искаме да се вземат мерки. Отчаяни сме, търсим всякак начини, за да отворят пешеходната пътека“, казва тя.

TrafficNews се свърза с директора на ОКТ Георги Стоилов, който заяви, че е наясно, че хората там са изпратили жалбите си до въпросните институции и увери, че съвсем скоро ще бъде взето решение. Предстои експертен съвет да се събере.

„Ще се събере експертен съвет на комисия и ще вземе решение. Има си такъв постоянен орган на кмета по закон, който заседава веднъж месечно, понякога и два пъти, и този месец съвсем скоро предстои такава среща. Работим по жалбата, в дневния ред е.“, заяви той.

Припомняме, че в началото на август месец стана ясно, че пешеходната пътека на бул. „Христо Ботев и тази на бул. „Шести септември“ малко след площад „Шахбазян“ ще бъдат премахнати, защото се смятат за „потенциално опасни“. Тогава от ОКТ заявиха, че на тях се случват доста инциденти, някои от които с фатален край. Предложението е било на КАТ, откъдето категорично са отказали на живеещите в района да я отворят, въпреки че имаше събрана подписка.

От институциите твърдят още, че пътят е с по три ленти в посока, което е опасно за пешеходците, но всъщност това не е единствената такава пешеходна пътека. На бул. „Пещерско шосе“ малко преди кръстовището за Прослав също има пешеходна пътека на четирилентов път, на която са се случвали инциденти с блъснати пешеходци.

Кръстовището на Денталния факултет на МУ също се оказва „потенциално опасно“ за пресичане, тъй като наскоро кола блъсна пешеходец, въпреки че на мястото има светофарна уредба, която да регулира движението.

Пешеходната пътека на бул. „Санкт Петербург“ малко преди кръговото би следвало да се води „потенциално опасна“, както и тази малко преди нея. Трафикът там е изкюлчително натоварен през целия ден и пресичането отново създава предпоставка за инциденти. Такава е и тази на бул. „Освобождение“ преди мола.

Вместо да бъдат премахвани заради определения характер, за пешеходните пътеки може да се измислят алтерантиви, които да не ограничават гражданите и в същото време да спасяват човешки животи. Тук става въпрос за пешеходни светофари или повдигнати неравности.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина