Пловдивчани с петиция за спасяването на Данов хълм

Автор: Plovdiv Now   969
Пловдивчани с петиция за спасяването на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм са изготвили петиция и подписка, в които настояват за спешни мерки за облагородяване на тепето. Те се обръщат с апел към кмета Костадин Димитров, зам. кмета по екология Иван Стоянов и кмета на Район „Централен“ Георги Стаменов, в който изброяват серия проблеми, чието решаване не търпи отлагане. 

"За съжаление за един от най- красивите и зелени хълмове в града не се полагат достатъчно грижи и той отдавна не е привлекателно място на пловдивчани. Настояваме градските власти да направят необходимото , за да може както пловдивчани, така и туристите, които посещават Столицата  на културата , да посещават с удоволствие това любимо място. В апела, който подготвихме, сме посочили най- належащите проблеми. Създали сме петиция в интернет , а в няколко търговски обекта в район „Централен“ сме оставили екземпляри , с които хората могат да се запознаят и да се подпишат . В началото на ноември подписката ще бъде внесена в Община Пловдив" пишат инициаторите. 

Ето и целият текст на апела: 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Апелираме към Вас за належащата необходимост от облагородяване районна на Сахат тепе. Придружаваме своя апел с подписка на пловдивчани, живущи в район „Централен“, приложена към настоящето.

Позволяваме си да изброим най- необходимите и неотложни проблеми:

1. Премахване на изгнилата дървесина и прочистване на зелените площи от изсъхнали и опасни дървета.

2. Осветлението на тепето е важен аспект от неговата безопасност, естетика и функционалност. Необходимо е правилно осветяване на Сахат тепе, което подобри изживяването на посетителите, да увеличи видимостта през нощта и да възпира антисоциалното поведение.

3. Необходимост от  кошчета за отпадъци, които да са издръжливи и лесни за почистване. Увеличаване на техния брой на местата, където се събират повече хора.

4. Подмяна на пейките на хълма, тъй като по-голяма част от тях са изпочупени и опасни. Моля при евентуална нова поръчка да се проследи качеството на предлаганите пейки, тъй като поставените в момента са направени изключително некачествено.

 5. Необходимост от проучване и идентифициране на подходящи местни растителни видове за засаждане на тепето, който ще допринесат за по-привлекателното и екологично устойчиво пространство за екосистемата на района. Премахване на инвазивните видове, които задушават останалата растителност. Добавената стойност от промяната ще се изразява в подобрена визуална привлекателност на района, намаляване ефекта на топлинния остров, възможности за изграждане на общност и образователни инициативи.

 6. Необходимост от извършване на ремонт на пътеките на тепето, поради пропуквания, разместване и свличания на плочките. Важно е да предприемете действия за ремонт възможно най-скоро. Неремонтираните пътеки могат да представляват риск за безопасността, да намалят удоволствието от използването на тепето и дори да доведат до по-големи проблеми, ако не бъдат реновирани навреме. Чрез инвестиране в редовна поддръжка и навременни ремонти ще можете да гарантирате, че пътеките на тепето остават безопасни, удобни и привлекателни за посетителите.

 7. Изграждане на поливна система на хълма с цел запазване на зеленината. Предвид бързите климатични промени и екстремни жеги, запазването на зелените зони в града в бъдеще ще имат ключово значение както за гражданите, така и за птиците , които гнездят там. В ареала има защитени видове – растения, птици и прилепи от Червената книга на България.

 8. Възстановяване  на чешмичката, която се намира на хълма, за да може през лятото там да има питейна вода.

 9. Възстановяване на шадравана на хълма.

 10. Изграждане на система за видеонаблюдение с цел опазване на района и сигурност на гражданите, които го посещават.

 11. Поставяне на ограничители, които да препястват нарушителите, които системно навлизат в защитената територия и паркират на пешеходната алея.

Припомняме, че от 2014 година има приет План за управление на Данов хълм, в който са разписани мероприятията , необходими за опазване и възстановяване на парка. За съжаление 10 години по-късно нито една от препоръките не е изпълнена.

Вярваме че ще вземете под внимание изложеното в апела и ще се ангажирате със спасяването на хълма, който е и паметник на парковото изкуство.  

Петицията можете да откриете ТУК!

TrafficNews системно отразява и коментира проблемите, описани от гражданите в апела. Ние също се надяваме на повече активност от страна на градските власти. Добрият пример от реконструкцията на Градската градина може да бъде пренесен и на Сахат тепе. 

Сахат тепе - място за разходка или импровизиран паркинг?Шофьорката на пазарджишката кола се качва до хълма и обръща в тревни площи

Пореден вандализъм на Сахат тепе! Опитаха се да разбият с лост Часовниковата кулаЗа съжаление варварските посегателства на един от символите на Пловдив вече се превръщат в ежедневие

На Гого му се...! Сахат тепе осъмна нашарено с нови графитиГраждани настояват общината да се погрижи за изоставения хълм

Граждани: Събрахме 20 чувала боклук от Сахат тепе и нямаше кой да ги извозиПловдивчани настояват за спешни мерки за социализация на хълма

На чисто! 15-годишни нашариха току-що почистеното Сахат тепеДокога скъпите процедури по премахване на графитите ще бъдат за сметка на съвестните данъкоплатци

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина