Пловдив търси 6 млн. лева от Европа за лесопарка на 660 дка край Гребната база

Автор: Благовест Андонов 9744
Пловдив търси 6 млн. лева от Европа за лесопарка на 660 дка край Гребната база

Община Пловдив ще се опита да вземе 6 млн. лева по европейска програма за един от най-големите си зелени проекти – лесопарка на 660 дка край Гребната база. На последните две сесии общинските съветници взеха две решения, с които  позволиха на градската администрация да задейства процедурите по програма „Life”.

Според градските власти проектът за залесяването на 660 дка може да се включи в подпрограма „Действие на климата” – „Устойчиво  управление на водите в предразположените към обезводняване райони и управление на крайбрежните ивици и наводненията.

Програмата позволява до 60% финансиране на проекта С решението, което взе ОбС се позволява на кмета да използва 4-те млн. лева, които трябваше да бъдат заложени в следващите три бюджета за залесяването. Това означава, че Община Пловдив ще кандидатства до 10 млн. лева за проекта. Ако обаче не се намерят пари в бюджета, кметът може да търси финансиране по друга линия, включително и заем.

Тепърва обаче ще се изготвя самият проект. До 16 юли Община Пловдив трябва да подаде документация за получаване на финансиране до 100 000 лева за техническото предложение към програмата.

На практика с това решение пълномощията за провеждането на обществените поръчки се прехвърля към кмета Здравко Димитров. Основните на проекта бе поставен от кмета на район „Западен” Димитър Колев.

Доста спорен обаче е момента, при който на микрофон зам.-кметът Анести Тимчев съобщи, че в решението ще се входира фирмата „Инфологика”. Причината е – че сроковете са много кратки, а компанията им опит в подобен тип проекти. Това обаче би могло да се гледа като заобикаляне на процедурата по ЗОП. Именно заради това,  част от общинските съветници не подкрепиха предложението.

Припомняме, че повече от две години проектът за лесопарка бе в съдилищата заради екоактивиста Васил Къдринов, който обжалваше екологичната оценка.

Всички решения на съда по категоричен начин е записано, че с този проект ще се възстановят 660 декара изоставени и деградиращи гори от местни видове в две защитени зони, част от екологична мрежа „Натура 2000”, разположени по десния бряг на река Марица.

Целият терен е голям 660 декара, като гористата местност се намира в непосредствена близост до парк „Отдих и култура“ и Гребната база. Това ще бъде й най-мащабната залесителна акция в най-новата история на Пловдив. Очаква се да се засадят над 14 000 дървета, които ще образуват естествен нов бял дроб на града, като ще се спира и мръсния въздух отвън, който идва от запад.

В момента пространството е занемарено. Тези площи са пълни със саморасла растителност, бродят различни селскотпански животни и е откъсната от останалата среда в парк „Отдих и културата”.

Новата зелена зона ще се раздели на 4 подзони. Към всяка една от тях ще се реализират различни мерки за облагородяване, озеленяване, обособяване на места за отдих и разходки, изграждане на алеи от естествени материали. Подобен тип парк в Пловдив е само Лаута, но новото пространство ще е със 160 декара по-голям от него.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина