Пловдив, София... В окото на бурята: Как се ловят светкавици в обектива?

Автор: Plovdiv Now 10438
Пловдив, София... В окото на бурята: Как се ловят светкавици в обектива?

Автор: Ахинора Рангелова

Гръмотевични бури раздират небето над София и Пловдив през последните няколко дни. Обилните дъждове създават опасност от поройни наводнения, а мълниите могат да нанесат сериозни щети. 

Въпреки това опасността не попречи на запалени фотографи да уловят спиращи дъха кадри на стихията.

"За да уловиш светкавица, първо трябва да си избрал добра локация. Необходимо е и да се въоръжиш с търпение. Важно е да се следи и посоката на бурята, което е възможно чрез специално мобилно приложение", обясни професионалният фотограф Димитър Калиновски.

Калиновски се занимава професионално с фотография повече от 10 години. Освен светкавици обича да снима пейзажи, както и други нощни кадри като Млечния път. 

Най-добрите снимки на светкавици се правят, когато се намираш в периферието на бурята, споделя още фотографът.

Той снима с професионален фотоапарат, но смята, че съвременните смартфони имат добър софтуер, който улеснява създаването на впечатляващи кадри. Техниката може да се настрои, за да заснеме серия от снимки.

"Да "хванеш" нещо, което е почти невъзможно за "хващане" е нещо уникално! Тръпката буквално да гониш такива явления и да си в "окото на бурята" е страхотна", разказва Ивана Семовска, която е привърженик на студийната фотография.

Според нея, за да уловиш светкавица, е нужно не само много търпение, но и хубаво място, на което да се постави статива. В много случаи кадри, направени с телефон, са дори по-добри от такива, направени с професионален фотоапарат. Важен е този, който държи техниката, категорична е Семовска.

"Фотограф" е призвание, което се дава от хората. Редно е публиката да определи кой какъв е. В днешно време всички станаха фотографи, добави тя.

"За хора като мен, които нямат страх от светкавици, тръпката от получените снимки определено си заслужава. Риск има, ако човек е на открито, но в моя случай гледам да се скрия някъде, където намеря - под спирка, в кола, в някоя сграда и да снимам от прозореца, но не и под дърво. Там рискът е огромен", споделя Юлиян Любомиров, който е автор на заглавната снимка.

Юлиян смята, че техниката не е ключова за добрата снимка, но е нужно устройството да притежава функцията long exposure, за да се улови светкавицата. 

Обича да снима пейзажи и природни забележителности. Според него това, което прави един човек фотограф са снимките му и това дали те се харесват от хората.

Кадри: Ivana Semovska

 

Кадър: Dimiter Kalinovsky

Кадри: Юлиян Любомиров

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина