Пловдив почита 170-годишнината на Вазов с тържествено шествие и духова музика

Автор: Plovdiv Now 4040
Пловдив почита 170-годишнината на Вазов с тържествено шествие и духова музика

Пловдив ще почете 170-тата годишнина от рождението на Иван Вазов с организирано шествие на 9 юли, водено от духовия оркестър с диригент Николай Гешев. То ще тръгне в 10.30 часа от НБ „Иван Вазов“, ще премине по Главната улица - “Княз Александър I“ и ул.“Христо Г. Данов“ , за да стигне до паметника на Иван Вазов в Дондуковата градина.

Там в 11.00 часа ще бъдат произнесени слова и положени венци и цветя. Поканени са да се присъединят  институции, носещи името на Вазов, обществени организации, граждани.

Всички, които желаят могат да се включат в шествието от НБ „Иван Вазов“ или от удобни за тях места по маршрута.

През 2020 г. се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов. Времето от 1880 до 1886 г. Патриарха на българската литература прекарва в Пловдив. Това е  един от най-активните и силни негови периоди – депутат е в Областното народно събрание на Източна Румелия, председател е  на Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание „Наука“, заедно с Константин Величков редактират вестник „Народний глас“, издават първото чисто литературно списание „Зора“ и книгата „Българска христоматия“, чрез която запознават читателите със сто наши и чужди автори… В Пловдив Вазов пише „Епопея на забравените“, „Немили-недраги“, „Чичовци“, стихотворенията „Българският език“, „Новото гробище на Сливница“, разказът „Иде ли?“ и др.

Неслучайно Народната библиотека в Пловдив носи неговото име.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина