Пловдив ще даде началото на национално турне #КаузаЖИВОТ

Автор: Plovdiv Now 3287
Пловдив ще даде началото на национално турне #КаузаЖИВОТ

Пловдив ще даде началото на национално турне под наслов #КаузаЖИВОТ, което се очаква да продължи до началото на абитуриентските балове в цялата страна. Ученици от цялата страна ще имат възможността да гледат абсолютно безплатно късометражния филм „ЗАЩО АЗ“.

За съжаление, България все още е в челните класации по брой загинали на пътя в следствие на употреба на наркотични вещества, алкохол и неспазване на ограниченията за висока скорост.

Авторът изразява своята гражданска позиция към „войната по пътищата” чрез игралния късометражен филм, създаден по истински случай „Защо Аз” и осъжда безобразията, които се случват по българските пътища.

Филмът има конкретна цел – да събуди отговорност в нас: активните шофьори и бъдещите такива; пешеходците; гражданите на държавата, която държи челното място по фатални катастрофи; предпочитащите да употребяват алкохол и наркотични вещества, но извън колата, и най-вече тези, които без мисъл се качват в нея след същата тази употреба и застават зад волана.

Авторът на филма Христо Порязов бе провокиран да направи този филм също така поради несъгласие с факта, че всяка година в България умират при катастрофи около над 30 деца – това е един цял клас. Деца, убити от пияни или дрогирани шофьори, често и от собствените си родители, качили се зад волана след употреба на упойващи и забранени вещества.

За изминалите три години при пътнотранспортни произшествия у нас са загинали над 1700 българи, а ранените са над 25 хиляди души, от които голям брой остават „първа група“ инвалиди за цял живот.

Игралният филм е с продължителност 15 минути. В главните роли ще видите Тодор Каракитуков родом от Пловдив, който по време на снимките е едва на 7 г., Мария Иванова, която от 23 години живее в Мадрид, Испания и участва в популярни испански филми и сериали като „Новите съседи“, „Айда“, Домът на Бернарда Алба“ и други, както и Теодор Папазов, участвал в сериали като „Домашен арест“, „Скъпи Наследници“, „Ягодова Луна“ и др.

Представянето на „ЗАЩО АЗ“ #КаузаЖИВОТ, в Пловдив е по идея и организация на професионалистите от Областна дирекция на МВР-Пловдив в лицето на Старши комисар Васил Костадинов – Директор ОДМВР Пловдив, Комисар Радослав Начев - зам.директор ОДМВР Пловдив и Антоанета Пакова начело на Регионалното управление на образованието в Пловдив.

Филмът ще бъде прожектиран на 20, 21 и 23 март 2023 г. от 09.00 до 13.00 ч. (няколко прожекции поред) в голяма зала на ДК “Борис Христов“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина