Пловдив ще бъде водещ при изготвянето на Национално меню на България

Автор: Plovdiv Now 4610
Пловдив ще бъде водещ при изготвянето на Национално меню на България

Пловдив ще бъде водещ при изготвянето на "Национално меню", което ще представлява експертна селекция от традиционни ястия и напитки. Проектът ще се ръководи от Министерство на туризма с участието на УХТ-Пловдив, 

Това стана ясно по време на срещата на кмета Здравко Димитров и вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Целта е българското меню да се превърне в разпознаваем бранд и да послужи за основа на развитието на гурме туризма.

По проекта са определени 9 туристически района с центрове Пловдив, София, Русе, Велико Търново, Казанлък, Благоевград, Смолян, Бургас и Варна. В проекта „Национално меню“ всеки един от тях ще бъде представен със своите типични храни и напитки, което ще подчертае уникалността на районите.

Основната цел на проекта е да се създаде професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в национално меню. Министърът поясни, че вече е стартирана работа по менюто, което да бъде въведено в  хотелите и ресторантите в курортите.

Тя настоя за ускорена работа по него, за да може в най-скоро време да бъде предложено на бранша. Според мен е важно да се акцентира на родните храни и туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария, каза министър Николова. И добави, че през последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме туризъм и за това е важно да развиваме тази ниша като част от общия туристически продукт на България.

Двете страни се договориха, че университетът ще сформира професионален екип, който ще предложи брошура с национално меню и препоръки за регионални менюта. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина