Пловдив събра 2000 лева за малката Бориса, детето се нуждае от много скъпо лечение

Автор: Деница Лещева 6600
Пловдив събра 2000 лева за малката Бориса, детето се нуждае от много скъпо лечение

Почти 2 000 лв. е сумата, която пловдивчани събраха за два дни в помощ на петгодишната Бориса. Детето се бори муковисцидоза и се нуждае от 290 000 долара за лечението си. За да подадат ръка на момичето, жители на Пловдив организираха базар, който се проведе през изминалия уикенд пред сградата на Община Пловдив. В продължение на два дни жители и гости на града можеха да закупят ръчно изработени сувенири, мартеници, книги, играчки и всякакви предмети, предоставени от дарители за базара. Сумата, събрана от продажбите, ще бъде преведена по сметката на момичето. 

Както вече ви разказахме, Бориса е родена със запушване в тънкото черъвце, в следствие на рядка генетична болест муковисцидоза. Още като бебе бива подложена на 5 операции (последната траеща 7 часа), в следствие на които чревният пасаж е възстановен. Детенцето се нуждае от скъпо струващи висококалорични храни, витамини и лекарства, които се закупуват от чужбина, защото ги няма в страната.

Бориса се бори с диагнозата от няколко години и ще бъде на скъпо антибиотично лечение през целия си живот. Хранителните добавки, които са и нужни, не се поемат от Здравната каса. 

"Ходихме да търсим помощ от държавни фондове, но засега не срещаме подкрепа, въпреки огромния брой епикризи, операции и платежни фактури. Лечението на Бориса в момента се води в Мюнхен в клиника по муковисцидоза. Въпреки състоянието и, от "Фонд за лечение на деца" на два пъти ни отказват и лечението се поема от вас дарителите", споделят близките на Бориса.

В Европа 1 на 3500 души стада от муковисцидоза. А България е сред страните с най-ниска продължителност на живот на пациенти с генетичното заболяване, известно като кистична фиброза. Има доста мутации, някои известни, други неизвестни, а в България още по-малко популярни. В много от случаите се стига до необходимост от трансплантация на бял дроб.

Надеждата на семейството е геннозаместваща терапия, която в момента се разработва за нейната мутация. Стойността на лечението ще бъде около 290 000$.

Можете да дарите средства за лечението на Бориса и чрез откритата банкова сметка:

ДСК БАНК: BG56STSA93000023296154

BIC: STSABGSF

Борислав Янков

PAY PALL: [email protected] титуляр Румяна Валентинова Миткова

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина